Havazni fok csütörtök délutánig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kiterjedt havazás kezdődik késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl délnyugati harmadán, vagyis Zala és Vas megyében, továbbá Somogy megye délnyugati felén. A havazás éjjel és csütörtök reggel terjed át a Dunántúl északkeleti részére és a középső megyékre. A Nyugat-Dunántúlon okoz hótorlaszokat a megélénkülő, megerősödő északi szél. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök éjfélig a Dunántúlon általában 5-20 centiméternyi friss hó valószínű, de 25 centiméter körüli mennyiség is hullhat, elsősorban Vas, Zala megyében, esetleg Veszprém megye nyugati részén. Legtöbb 6-7 centiméter friss hó valószínű a Duna-Tisza köze nyugati részén, Pest megyében, és az Északi-középhegység nyugati felén. Másutt számottevő friss hó nem várható.

Délkeleten eső lesz

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég. Időnként felszakadozhat a felhőzet, főként északon, északkeleten. Többfelé valószínű csapadék, leszámítva az északkeleti országrészt. Többnyire hó hull, délen, délkeleten eső, havas eső is lesz. Északkeleten erős széllökések lehetnek.

Hajnalra általában +1, -4 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, északkeleten a kevésbé felhős tájakon azonban ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -1, +4 fok között valószínű; Szeged és Békéscsaba környékén lesz a melegebb.

Továbbra is hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Náluk erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak, előfordulhat fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás. Hosszabb lesz a megszokottnál a reakcióidő. Fokozódik a görcshajlam a görcsökkel járó megbetegedéseknél.