Porban fuldoklik Peking

Vágólapra másolva!
Kifejezetten kockázatos lélegezni a kínai fővárosban, ahol a még elfogadható szint tizennégyszerese a légszennyezés, de mértek harminchatszoros koncentrációt is az utóbbi napokban. A szmogos szürkeség miatt látni is nehéz. Videó.
Vágólapra másolva!

Szokatlan nyíltsággal beszél az állami média Kínában arról, hogy muszáj lenne tenni valamit a környezetszennyezés ellen. Pekingben továbbra is kifejezetten veszélyes az utcán tartózkodni, ugyanis tizennégyszer több finom szálló por van a levegőben, mint amennyi még biztonságos az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WMO) szerint. A hét végén helyenként 300, 500, 700, sőt a 900 mikrogramm szálló port mértek egy köbméter levegőben a kínai fővárosban.

A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló por (PM 2,5) azért veszélyes, mert ezek a szemcsék egyáltalán nem vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből. A porkoncentráció hétfőn 350 mikrogramm/köbméterre csökkent, viszont a WMO szerint már 25 mikrogrammos koncentráció fölött egészségtelen a levegő. Ehhez képest 2011-ben Pécs úgy számított a legporosabb magyar városnak, hogy 127-szer mértek 40 mikrogramm/köbméternél több szálló port a levegőben.

A porszennyezés miatt először léptettek életbe vészhelyzeti intézkedéseket Pekingben. Az iskolákban felfüggesztették a szabadtéri sportfoglalkozásokat. 28 építkezést leállítottak, 54 vállalat csökkentette a károsanyag-kibocsátását, a Hyundai motorgyár pedig leállította a termelést. A lakosságot arra szólították fel, hogy lehetőleg maradjanak a lakásokban.

A sűrű, szmogos szürkeség miatt 33 nemzetközi repülőjáratot töröltek, autópályákat zártak le. A kórházak több helyről azt jelentették, hirtelen megugrott a légúti panaszokkal jelentkezők száma. Számos boltból elfogytak a szűrőmaszkok, annak ellenére, hogy nem feltétlenül óvnak meg a szálló por legfinomabb szemcséitől.

Az utóbbi években folyamatosan szigorodott a kínai környezetvédelmi szabályozás, azonban az államigazgatás csak vonakodva tartatja be a standardokat, attól tartva, hogy emiatt visszaesne a gazdasági növekedés. "A rossz levegő miatti megbetegedések miatt egyaránt komoly kiadásokra kényszerül az állam és a polgárai, ez pedig arra sarkallja az államot, hogy gyorsítson a szigorítás folyamatán" - mondta erről John Cai, a pekingi China Europe International Business School egészségpolitikai igazgatója a The Guardian brit napilapnak.