Negyven centi hó is hullhat hétfőn

Vágólapra másolva!
Magyarország nyugati részén, elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön akár 30-40 cm-s hótakaró is lehet hétfő estére - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőn a nyugati és északi tájakon tovább havazhat, a Dunántúlon általában további 5-15 cm hó hullik, máshol esőre, néhol átmenetileg ónos esőre lehet számítani. Egész héten, hideg, csapadékos időre készüljünk.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggelig az ország nagy részén folytatódik a havazás, a Dunántúlon erősebb, az ország keleti felén gyengébb intenzitással - írja a met.hu-n az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mindeközben a délkelet felől bekövetkező enyhülés hatására a csapadékforma esőbe, helyenként átmenetileg ónos esőbe válthat. Az éjszakai, reggeli órákban a Dunántúlon általában további 5-15 cm hó hullik. A Duna-Tisza közén néhány cm hó valószínű.

Hétfő napközben a nyugati és északi tájakon tovább havazhat, máshol esőre, néhol átmenetileg ónos esőre lehet számítani. A nyugat-dunántúli régióban, az Északi-középhegység nyugati felén, illetve helyenként a Dunántúli-középhegységben is összességében 20 cm felettire gyarapodhat a hóréteg vastagsága. Főképp az Alpokalján és a Kisalföldön akár 30-40 cm-s hótakaró is kialakulhat. Az Alföldön, illetve a Dunántúl középső és déli részén napközben olvadni fog.

Hideg lesz egész héten

Kedden kezdetben északon, északnyugaton még havazhat, majd várhatóan ott is havas esőbe, esőbe vált a csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok valószínű, míg a maximumok mínusz 1 és plusz 5 fok között alakulhatnak.

Szerdán átmenetileg kevesebb helyen - főként a keleti tájakon valószínű eső. Nyugaton, északnyugaton kisebb havazásra is számítani lehet. A leghidegebb órában mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, a nappali csúcsértékek 0 és plusz 5 fok között várhatók.

Csütörtökön ismét többfelé várható csapadék. A déli, délkeleti megyékben eső, havas eső, máshol havazás valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű, de nappal is csak maximum mínusz 2 és plusz 3 fok közötti értékekre lehet számítani.

Pénteken eleinte még több helyen havazhat. Az északi, északkeleti szelet főként a Kisalföldön erős, olykor viharos lökések kísérik. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Szombaton csökken a felhőzet, felhőátvonulások várhatók és már csak kevés helyen havazhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 6 és mínusz 1 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég és néhány órára kisüt majd a nap. Elszórtan hózápor, gyenge havazás előfordulhat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között valószínű, de a derült helyeken mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. A nappali csúcsértékek mínusz 7 és mínusz 2 fok között várhatók - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.