Szájhoz hasonlított az ausztrál porvihar

porvihar, Északnyugat-Ausztrália, Onslow
Vágólapra másolva!
Több mint száz kilométeres széllökések miatt alakult ki különleges porvihar egy északnyugat-ausztráliai város fölött. A kontinens délkeleti felén eközben tovább tart a korábban nem tapasztalt súlyosságú hőhullám. A bozóttüzek egyötödét nem bírják ellenőrzés alatt tartani a tűzoltók.
Vágólapra másolva!

Jókora porvihar sújtotta az északnyugat-ausztráliai Onslow városát helyi idő szerint szerda este. Az arab eredetű kifejezéssel habubnak nevezett vihar kisodródott az Indiai-óceán fölé a tengerparti városban a Twitterre feltöltött fotók szerint. Hasonló porviharok rendszerint zivatarok környékén alakulnak ki, amikor az erős kifutószél felkavarja a port és a homokot száraz területeken. (A habub szó erős szélrohamot jelent arabul.)

Forrás: BenCTV
Nézze meg a porhivarról készült panorámaképet nagyobb méretben!

A szélerősségre jellemző, hogy helyi idő szerint 19 óra 30 perckor 102 kilométer/órás széllökést mértek Onslow repülőterén. A hirtelen feltámadó széllel együtt a hőmérséklet félóra alatt 40 Celsius-fokról 28-29 fokra csökkent. Hasonlóan gyors lehűlés jellemző erős zivatarok környezetében. A helyszín itt van a Google térképén. Onslow éghajlata viszonylag száraz, ellenben a monszunidőszakban nedves légtömegek érkeznek Ausztrália északi része felé. A szárazföld fölött felmelegedő levegő és a tenger felől érkező nedves levegő keveredése miatt gyakran alakulnak ki zivatarok.

Eközben az erdő- és bozóttüzek miatt az ország délkeleti részén továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás érvényes. Új-Dél-Wales állam egész területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Összesen 95 bozóttűzzel küzdenek a tűzoltók, közülük 18 nincs ellenőrzés alatt. A korábban nem tapasztalt hőhullám miatt szombaton és vasárnap sem javul a helyzet - mondta Bridie O'Connor, a tűzvédelmi hatóság vezetője az ABC News hírtelevíziónak helyi idő szerint péntek 6 órakor.