Hózáporokat hoz az újabb hidegfront

Vágólapra másolva!
Főleg hózáporokra kell számítani, majd kiderül az ég, és következnek a kemény fagyok hajnalban. Az erős hidegfront miatt csökken a reakcióidő, hókása is nehezíti a közlekedést.
Vágólapra másolva!

Péntek délelőtt egyre többfelé szűnik meg a sűrű köd. A késő délelőtti órákig továbbra is előfordulhat gyenge ónos eső és ónos szitálás, elsősorban a Dunától keletre. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki a Ráckeve, Kecskemét, Nagykáta és Sarkad határolta térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Északkeleten kisebb havazás lehet.

Délelőtt még többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ország felett az ég, párás lesz a levegő. A déli óráktól egyre többfelé alakulhatnak ki hózáporok, ahogy átvonul az ország fölött egy erősebb hidegfront. Hózáporokra leginkább az ország északi, északkeleti felében kell számítani a délután folyamán. Helyenként lepelnyi, de legtöbb 2 centiméter hó hullhat. Északkeleten lesz a legtöbb csapadék, így egy-egy helyen akár 5 centiméter hó is hullhat.

Késő délután nagy területen felszakadozik a felhőzet észak felől. A késő esti órákra mindenütt megszűnik a csapadék. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, eleinte inkább csak északon, majd másutt is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +6 Celsius-fok lesz, késő estére -6, 0 fokig hűl a levegő. Éjjel a hófödte, szélvédett, derült tájakon -15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet; a legmelegebb tájakon is -5 fokra kell számítani.

Egyre inkább a hidegfrontokkal járó tüneteket tapasztalhatják az időjárás-érzékenyek: ők fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra számítsanak. Gyakoribbá válhatnak és erősödhetnek az ízületi fájdalmak. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.