Ónos esővel távozik a melegfront

Vágólapra másolva!
Havazásra a Dunántól keletre kell még számítani, párás marad a levegő. Keleten kitart a hideg. A havazást egy északnyugat-európai ciklon melegfrontja biztosította.
Vágólapra másolva!

Első szintű (sárga) riasztást adott ki a gyenge ónos eső miatt szinte az egész Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ott néhány tizedmilliméternyi csúszós csapadék nehezítheti a közlekedést.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Havazás délelőtt elsősorban a Dunától keletre várható még több helyen. A lehulló friss hóból hólepel alakul ki, de legtöbb 3 centiméternyi mennyiség várható.

Párás lesz a levegő. Általában mérsékelt marad a légmozgás, a Dunántúlon élénkülhet meg helyenként az északnyugati, majd a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában -3 és +4 Celsius-fok között valószínű, de a Fertő-tó környékén akár 5, 7 fok is előfordulhat. Késő estére +2, -3 fok közé hűl a levegő.

Ciklon hozta a havat

Ciklonok alakítják az időjárást Európa északnyugati, nyugati partvidékén és a szárazföld délkeleti részén. Arrafelé változékony, de viszonylag enyhe az idő. Ennek az északnyugat-európai ciklonnak a melegfrontja közelítette meg kedd reggelre a Kárpát-medencét, ám szerda estig keletebbre helyeződik. Hatására nedvesebb levegő áramlik Magyarország fölé, ezért havazik.

Mivel az eddigiekhez képest enyhébb levegő érkezik az ország fölé, melegfronti tünetekre számíthatnak a frontérzékenyek. Időjárási okok is meghúzódhatnak a fejfájás, a migrén, a vérnyomás-ingadozás és a fáradékonyság hátterében. Csökkenhet a koncentráló-képesség, nőhet a reakcióidő. A múlt hetinél hidegebb idő miatt kevésbé terjednek a fertőző a betegségek.