Havazás és árvizek a Közel-Keleten

Vágólapra másolva!
Szokatlanul hideg tél köszöntött be a Közel-Keleten. Áradásokat okoztak a heves esőzések Palesztinában és Libanonban. Jordániában 30 centis hó esett, Szíriában és Törökországban is havazott. A Szuezi-csatornán leállt a közlekedés.
Vágólapra másolva!

Jordániában iskolákat zártak be a napokig tartó havazás miatt, számos autó akadt el az utakon, és akadozik a légi közlekedés is. A fővárosban, Ammánban szerdán esni kezdett a hó. Jelenleg 30 centiméteres hótakaró borítja a környéket. A havazás több kisebb települést vágott el a külvilágtól.

Szíriában is fennakadásokat okoz a havazás. A Közel-Keleten szokatlan jelenség felkészületlenül érte a hatóságokat, ezért bénult meg a közlekedés - ez látható a LiveInfo videóján. A havazást megelőzően több helyen özönvízszerű esőzés volt. Áradások voltak Izraelben és Libanonban is, a szélvihar sodorta tárgyak pedig legalább tíz embert sebesítettek meg. A zord időjárást egy olyan zivatarzóna okozta, amely novembertől márciusig elő-előfordul a Földközi-tenger keleti részén, néhány tíz milliméter csapadékot hozva. A helyzetet súlyosbította, hogy a 60-70 kilométer/órás széllökések miatt a 5 Celsius-fok körüli hőmérséklet még hidegebbnek tűnt.