Havazás érkezik délutánra

Vágólapra másolva!
A Bakonyban hull a legtöbb hó, de másutt is lesz pár centiméter, amíg át nem fordul ónos esőbe. Ez utóbbira az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén kell számítani késő este. Migrént okozhat a melegfront.
Vágólapra másolva!

Kedden egyre többfelé beborul az ég nyugat felől. Előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben is több helyütt várható hószállingózás, havazás (nézze meg részletes csapadéktérképünket!). Késő este a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján a havazást ónos eső váltja fel. Ez utóbbi miatt első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ónos esőből általában néhány tizedmilliméternyi mennyiségre lehet számítani.

A havazás éjfélig a Tisza vonaláig terjed, de estig a Tiszántúlon még nem valószínű csapadék. Általában lepelnyi, de legfeljebb 5 centiméter friss hó várható. Északnyugaton és a Bakonyban lesz több hó, ott helyenként 7-8 centiméternyi is hullhat. Egész nap gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet kora délután általában -2 és +2 Celsius-fok között, késő este 0 és -7 fok között alakul.

A havazás annak köszönhető, hogy egy melegfront felhőzete és csapadékzónája húzódik Magyarország fölé. Emiatt melegfronti hatással számoljanak az időjárás-érzékenyek. Náluk fejfájás, migrén, álmatlanság is jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás. Az időjárás kedvez a fertőző betegségek terjedésének.

Szerdán többnyire erősen felhős, párás idő várható. Elsősorban a nap első felében fordul elő hószállingózás, kisebb havazás. Időnként megélénkül a délire forduló szél a Kisalföldön. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3, +3 Celsius-fok között alakul.