Vágólapra másolva!
Frontokkal tarkított, változékony, szeles, de viszonylag enyhe idő lesz a hétvégén. Friss hóra nem érdemes számítani. Gyorsan váltják egymást a meleg- és hidegfrontok, megterhelve az időjárás-érzékenyek szervezetét.
Vágólapra másolva!

Hőmérséklet szempontjából mostanában megosztott lesz Európa időjárása. Míg a nyugati országokban viszonylag enyhe idő várható néhol akár 10 fok feletti maximummal, addig keleten marad az átlagosnak megfelelő téli idő, és napközben is csak kevéssel emelkedik 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet.

Számottevő havazás legfeljebb a magasabb hegyek északi oldalán, a környező országok csak a környező országok hegycsúcsain fordulhat elő. A szokásosnál jobban megviseli a frontérzékenyeket az időjárás, hiszen váltják majd egymást a meleg- és hidegfrontok. Szabadtéri program esetén szélálló kabátot érdemes választani. A legtöbb hazai sípálya zárva tart az enyhe időjárás miatt.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Jégcsapok lógnak egy budatétényi ház ereszéről

A Dunántúlon lesz enyhébb idő

Pénteken Magyarországon hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Majd északnyugat felől ismét erősebben megnövekszik a felhőzet, és késő délutántól, estétől, főként nyugaton egyre többfelé elered az eső. Többfelé megerősödik az északnyugati szél, nyugaton helyenként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 11 fok között valószínű.

Változékony lesz a felhőzet a hétvégén: erősebben felhős időszakok főként a Dunántúlon, illetve vasárnap északkeleten lesznek. Számottevő csapadék nem valószínű, csak helyenként alakul ki zápor, északkeleten és a hegyekben esetleg hózápor. Az északi, északnyugati szelet főként a Dunántúlon időnként viharos széllökések kísérhetik.

A hőmérséklet szombaton reggel -1, +6, vasárnap -4, +2 fok között alakul úgy, hogy nyugaton lesz az enyhébb idő. A szombati maximum 4, 11, a vasárnapi 2 és 8 fok között várható, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Általában nagy nedvességtartalmú, az ilyenkor szokásosnál enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé egy anticiklon peremén, de hőmérsékleti rekord megdőlésére nem kell számítani. A gyorsan változó frontok miatt légköri okai is lehetnek a fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak, fáradékonyságnak, ingerlékenységnek, rossz közérzetnek. Nőhet a reakcióidő, erősödhetnek a reumatikus, illetve a görcsös megbetegedésben szenvedők panaszai. Az enyhe idő kedvez a kórokozók terjedésének is.

Hideg- és melegrekordok a hétvégén
Január 3.Országos-25,0 fok, Kecskemét 195416,2 fok, Sellye 2003
Budapest-19,2 fok, Pestszentlőrinc 195412,5 fok, XII. kerület, Krisztinaváros 1992
Január 4.Országos-25,8 fok, Tatabánya-Bánhíd 1938 14,7 fok, Pécs 1949
Budapest-18,1 fok, alsó I. kerület 189114,0 fok, belterület II. kerület 1917
Január 5.Országos-24,0 fok, Debrecen-Pallag 194713,8 fok, Szentgotthárd-Farkasfa 2005
Budapest-19,3 fok, alsó I. kerület 189112,4 fok, belterület II. kerület 1982
Január 6.Országos-24,4 fok, Tatabánya-Bánhíd 193816,7 fok, Sopron, Kuruc-domb 1975
Budapest-17,5 fok, Széchenyi-hegy 198513,7 fok, belterület II. kerület 1975



Ilyen volt az idő a héten
December utolsó hétvégéjén napos idő volt az ország nagy részén, azonban keleten és a főváros térségében helyenként tartósan megmaradt az éjszaka képződött köd. Hétfőn már kisebb területen, az újév első napján pedig inkább már csak az északnyugati országrészben sütött ki hosszabb időre a nap. A borult, ködös tájakon egész nap fagyott, ugyanakkor a naposabb vidékeken a kora délutáni órákra 0 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb nap hétfőn volt, ekkor a Dunántúlon többfelé mértek 5 fok feletti értékeket. Az időszak során számottevő mennyiségű csapadék sehol sem fordult elő, de néhol ónos szitálás, hószállingózás, kisebb havazás is kialakult.