Vágólapra másolva!
Nulla százalékra becsüli annak valószínűségét az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy havas legyen a karácsony, mert több fokkal melegebb lesz a sokévi átlagnál.
Vágólapra másolva!

December 25-én egyre többfelé kell esőre, záporesőre számítani, miután nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Éjszaka még lehet fagy, -2 és +2 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, de napközben már 2 és 7 fok közé melegszik a levegő. Többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél, összességében valószínűleg inkább olyan lesz az idő, mintha februárban járnánk.

Mi ennek az oka? Az előrejelzési modellekből származó friss adatok szerint a jövő hét elejéig alapvetően a magasnyomású légrétegek, vagyis az anticiklon határozza meg az időjárást Magyarországon. Ilyenkor gyakran borult, ködös, szürke az idő, mert a Kárpát-medencében megül a hideg levegő (a jelenség neve hidegpárna). Egy-egy front érinti a térséget a következő hét nap alatt, és időnként gyengül az anticiklon. Emiatt itt-ott síkvidéken is felszakadozhatnak a felhők, és átmenetileg kisüt a nap. Az anticiklon miatt hóra nem érdemes számítani, szitálásra, ónos szitálásra és zúzmarára viszont igen.

Ilyen időjárás várható időjárási december 25-én éjjel. A kék és a narancssárga foltok mutatják, valószínűleg hol lesz a legtöbb csapadék Forrás: OMSZ

Karácsonykor az anticiklon keletebbre mozdul el, ezt mutatja a modellfuttatások többsége. Enyhe léghullámok érik el az országot egy nyugat-európai ciklon áramlási rendszerében. December 24-én még szitálás, ónos szitálás lehet, majd szerda délutántól elered az eső. A hőmérséklet is emelkedik, enyhébbek lesznek az éjszakák, és több fokkal melegebbek a nappalok. A Budapestre és Szegedre készített valószínűségi előrejelzésből is az derül ki, hogy karácsonytól jön a meleg, ugyanakkor az előrejelzések bizonytalansága is nagyobb.