Vágólapra másolva!
Többet süt a nap, és néhol kifejezetten enyhe lesz az idő.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután még 65 járásra érvényes az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) első szintű riasztása a viharos széllökések miatt. Nyugatiról északnyugatira fordul a szél, legerősebb rohamai pedig elérik a 60-70 kilométer/órát a Dunántúl északi részén, az Északi-középhegységben, az Alföldön és az ország középső részén. A riasztást a Mosonmagyaróvár, Sopron, Salgótarján, Balmazújváros és Szarvas határolta térségre adta ki az OMSZ.

Estétől mérséklődik a szél, késő este 2 és 7 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Keddre virradóan általában -2 és 5 fok közé hűl a levegő, de északkeleten -2 fok alatt várható a hőmérséklet. Hajnalban még előfordulhat eső, havas eső, havazás az ország középső részén.

Még többfelé élénk, néhol erős lesz az északi, északkeleti szél, de riasztásra már nem kell számítani az időjárás miatt. Napközben egyre szakadozottabbak lesznek a felhők, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és csak a nyugati határsávban marad estig erősen felhős az ég. Délelőtt-délután szintén csak nyugaton lehet néhol zápor. Keleten lesz hűvösebb az idő, ott 0 és +4 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton viszont 5 és 10 fok közé melegszik a levegő.

Ezért ilyen változatos az időjárás

Többközéppontú ciklonrendszer kavarog Európában Izlandtól Német- és Lengyelországon át egészen a Kelet-európai-síkságig. Emiatt ott erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, keleten havas eső és hó hull. Európa déli felén viszont anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A magas nyomású légköri képződmény északi részén több a felhő, délen pedig több órára kisüt a nap. Az anticiklon peremén eleinte enyhe, nedves levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, majd hidegfront érkezik.