Szélviharral érkezik a havazás

Vágólapra másolva!
Hideg és délutántól egyre szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ezért váltja fel az esőt egyre több helyen a havas eső és a hó. Viharos lökésekkel fúj a szél.
Vágólapra másolva!

Több tucat kistérségre első szintű riasztást adott ki a viharos északnyugati szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő estig 60-80 kilométer/órás széllökésekre kell számítani a Dunántúlon és a Duna vonalában, és 80-85 kilométer/órásakra a Dunántúli-középhegység térségében, ahol a sarkvidéki eredetű levegő áramlik az ország fölé.

A délutáni órákig kialakulhat egy-egy 65-70 kilométer/óra körüli széllökés az ország északkeleti részén, de csak kis területen. Késő este és éjfél körül már csak a Dunántúl nyugati részén lehet ilyen erős szél.

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak délutántól kezd észak felől vékonyodni a felhőzet, az Alpokalján süthet ki a nap.

Az esőt egyre inkább havas eső és időszakos havazás válthatja fel a középső országrészben. A leghosszabban a Dél-Dunántúlon tart a havazás, emiatt több centiméteres hóréteg alakulhat ki a Mecsekben, síkvidéken viszont nem marad meg a hó.

Jön a fagy

Jóval hűvösebb van az éjszaka érkezett hidegfront miatt, mint a hétvégén. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 5 Celsius-fok között alakul, késő estére -1, +2 fok közé hűl a levegő. A viharos szélben három-négy fokkal még hidegebbnek érezzük az egyébként is hideg levegőt.

A markáns front miatt az időjárás-érzékenyeknek megfájdulhat a feje, migrén alakulhat ki. Ilyenkor fokozódhat a szervezet görcshajlama.