Riasztás a viharos szél miatt

Vágólapra másolva!
Legalább 70 km/h-val fúj az északi szél, mintha nem lenne elég hideg.
Vágólapra másolva!

Tizenhét közép-dunántúli kistérségre adott ki első szintű riasztást a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel. Napközben elérhetik a 65-70 kilométer/órát az északnyugati szél lökései a Devecser, Zirc, Enying és Marcali határolta területen, elsősorban a Balaton környékén.

Több-kevesebb napsütésre az északi megyékben élők számíthatnak kedden, másutt jobbára erősen felhős lesz az ég. Hózápor elsősorban a Dunántúlon, és azon belül az Alpokalján fordulhat elő, de a Kisalföldön is. Ahol elered a hózápor, ott szintén lehetnek 65-70 kilométer/órás széllökések, de másutt is erősen fúj az északi, északnyugati szél.

Sarkvidéki levegő

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 Celsius-fok között alakul. Késő estére +2, -3 fokig hűl le a levegő. A viharos szél miatt több fokkal még hidegebbnek tűnik az idő.

A lehűlést az okozza, hogy egy ciklon örvénylik a Kárpát-medencétől keletre, amelynek a hátoldalán hideg, sarkvidéki léghullámok érkeznek Magyarország fölé.

A markáns hidegfronti hatás miatt sokaknál erős fejfájás, migrén, illetve szédülés jelentkezhet. Fokozódhat a szervezet görcshajlama, sőt erre a tünetcsoportra a szeles időjárás is negatív hatással lehet.