Újra feltalálták a vécét

a WC újrafeltalálása, a svájci fejlesztésű ökovécé
Vágólapra másolva!
Nagy dolog az embernek, és még nagyobb az emberiségnek. Egy svájci kutatócsoport az alapoktól gondolta át a vécét. Gyártmányuk újrahasznosítja az öblítővizet, műtrágyát termel a vizeletből, olcsó, ráadásul Ugandától Tiszabőig használható.
Vágólapra másolva!

Búcsú a bűztől és a kosztól, legyen szó egy kerti latrináról Magyarországon, vagy egy közösen használt toalettről egy túlzsúfolt ugandai bádogvárosban – és mindez olcsón, ráadásul úgy, hogy ne szennyezze a környezetet. A vécé újrafeltalálására kiírt versenyt a Microsoft alapítója, Bill Gates 2011-ben hirdette meg jótékonysági alapítványán keresztül. A pályázaton különdíjat nyert fejlesztést most mutatták be a budapesti Víz Világtalálkozón, amelynek egyik fő célja, hogy fenntartható fejlődési célokat jelöljön ki az ENSZ-tagállamok számára a vízgazdálkodás és a csatornázás területén.

Hogy a feladat még nehezebb legyen, a Bill és Melinda Gates Alapítvány (BMF) azt is kikötötte a versenykiírásban, hogy az ökovécé alkalmazása – minden költséget beszámítva – nem kerülhet többe 5 dollárcentnél naponta és személyenként. Vagyis a készüléknek napi 11 forintért kell biztosítania azt, hogy használója kényelmesen elvégezze legelemibb szükségleteit, vagyis úgy, hogy nem kell összeszorított lábbal rohannia a kert végébe vagy a legközelebbi közvécéig, amikor már nagyon menni kell.

Így néz ki a svájci fejlesztésű ökovécé Forrás: Flickr.com/Gates Fundation

Elválaszt és újrahasznosít

„Mi olyan víz nélküli vécét terveztünk, amelyet szükség esetén mégis lehet öblíteni, és vonzón néz ki” – magyarázta dr. Tove Larsen, a Svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Intézet (Eawag) vízgazdálkodással foglalkozó kutatója. A "kék szeparáló vécének" nevezett berendezés már a nevében jelzi működésének alapelvét: egy forgatható panel választja el a vizeletet a fekáliától és az öblítővíztől.

A vécé úgy működik, hogy előbb a lábpedállal fel kell pumpálni a vizet az egység felső részén található tartályba. A panel tisztítására, kézmosásra és a tisztálkodásra elhasznált víz ezután biológiai szűrésen megy át, majd a gravitáció hatására átfolyik az ultrafiltrációs membránokon.

A további tisztításhoz elektrolízist használnak, ami 1-3 watt áramot igényel, és szükség esetén klórral kezelik a vizet. A szűrők tíz évig bírják tisztítás nélkül, mert az alacsony terhelés és alacsony nyomás miatt nem tömődnek el; a jelenleg elérhető legjobb víztisztító technológiáról van szó, amelynek a tömeggyártás miatt már lement az ára. Az egységet szappantartóval is felszerelték.

Az értékes vizelet

Az ökovécét alapesetben hetente kétszer kell üríteni. A zárt fekáliagyűjtő tartályt egy mozdulattal ki lehet emelni, míg a vizelet eltávolításához egy kis szivattyú szükséges. A tartályokat akár egy triciklin is el lehet szállítani a vizeletet-ürüléket hasznosító egységbe. Egy kis, konténerbe építhető újrafeldolgozó üzem kétszáz család (mintegy ezer ember) vécéjét szolgálja ki.

Az Eawag szakértőit leginkább a vizelet érdekelte a tervezéskor, mert ez tartalmazza a legtöbb nitrogént, foszfort, káliumot és ként, csupa olyan anyagot, amely műtrágyaként újrahasznosítható. A vizelet ammóniáját talajbaktériumok dolgozzák fel, előbb nitrit, majd nitrát keletkezik. A folyamathoz bőségesen kell biztosítani az oxigént, a szellőztető ventilátorokhoz napelempanelek termelik az áramot.

A folyamat végén a nitrifikált vizeletből elpárologtatják a víz egy részét, hogy koncentrált műtrágyát nyerjenek. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a fekália lebomlásából kinyert energiát használják a vizeletsűrítő modulban.

Forrás: EOOS

Önök kérték

„Az vécét Ugandában, Kampalában teszteltük idén februártól március végéig. Mindenkit biztosíthatok róla, hogy egyáltalán nem volt szagos, és a víz is teljesen tiszta maradt. A helybelieket már a tervezési folyamat kezdetén bevontuk. Ők kérték a guggolós vécét és a kézitust, de a rendszer olyan, hogy az Európában megszokott ülőkével is működik ” – mondta Tove Larsen. A vécé formatervezésén a neves ausztriai designcég, az EOOS dolgozott. A végeredmény olyan egyszerű szerkezet lett, ami helyben gyártható, már csak azért is, hogy az ebből származó haszon is a közösséget gazdagítsa.

A kék vécé alkalmazásához üzleti modellt is kifejlesztettek. Ezek szerint a családok bérelhetik az egységet. Amennyiben beindul a tömeggyártás, tehát csökkennek az előállítási költségek, és az egy felhasználó után kinyert műtrágyát 2 dollárcentért adják el, akkor az üzemeltetőnek körülbelül 1,5 centnyi profitja származik felhasználónként naponta. Ilyen feltételek mellett tartható a napi 5 cent/felhasználó összköltség is az Eawag számításai szerint.

Készül a közép-európai változat

„A vécénk Magyarország szegény vidékein is használható, az olyan falvakra gondolva, ahol nincs kiépítve a csatornarendszer, vagy a helyieknek túl drága a szippantós kocsi. Jelenleg egy feltétele van az itteni alkalmazásnak. Arról van szó, hogy biológiai módszerrel szűrjük a vizet, amihez körülbelül 20 Celsius-fok szükséges, vagyis fűtött helyiségben kell felállítani a vécét” – mondta Tove Larsen az Origónak. A heti kétszeri ürítés a zsúfolt városi környezetre érvényes, ritkán lakott környéken nincs rá ennyiszer szükség.

Az Eawag kutatói most a hűvösebb klímán is használható modellen dolgoznak, amelyet a svájci hegyek között is alkalmazni lehet, és tervben van az építőtelepeken, fesztiválokon felszerelhető mobil-ökovécé is. „2014 februárjában jön a tavasszal tesztelt modell kisebb, kényelmesebb és olcsóbb változata, és akkor gyakorlatilag már készen állunk a tömeggyártásra. 2015-ben már több ezer darabot tervezünk gyártani. A mérnököknek még finomítaniuk kell egy-két dolgon, például az elektrolízist még olcsóbbá kell tennünk, de a rendszer működőképes” – tette hozzá.

A vécéverseny tanulsága szó szerint az, hogy a fekália aranyat ér, vagyis érdemes újrahasznosítani. A BMF 100 ezer dolláros fődíját a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csapata nyerte a napenergiával működtetett egységgel, amely hidrogént és elektromos áramot termel. A Loughborough-i Egyetemen fejlesztett vécé szenet, ásványi anyagokat és tiszta vizet állít elő, míg a Torontói Egyetem harmadik díjas vécéje tiszta vizet. Ehhez képest a mi jól megszokott vécéink gyakorlatilag csak az ivóvíz pazarlásában jeleskednek.