A fogarasi hegyekben már havazik

Vágólapra másolva!
Az erdélyi Fogarasi-havasok környékén a nyár végével egyből a télbe fordult át az idő: hétfőn 15 centis hó esett, turisták százai elakadt kocsikkal várták a mentést.
Vágólapra másolva!

Alig ért végett a nyár, máris havazik a hegyekben. A Transzfogarasban 15 centiméter hó hullott hétfőn. Nehézkes a közlekedés - írja a Manna.ro. Több tíz gépkocsi akadt el a Transzfogarsban, miután nem voltak kellőképpen felszerelve a hirtelen jött havazásra. A több mint száz turista órákat várt, míg az útászok letisztították az úttestet.

A Cota 2000 menedékház hegyimentői a lap szerint meleg teát osztottak szét a hidegben várakozóknak. Majdnem négy óra telt el, amíg a hótalamító jármű felért a Transzfogarasba. Miután a Piscul Negruban található gépkocsi elromlott, Curtea de Arge-ből küldtek hótalanításra alkalmas gépkocsit. Azoknak a turistáknak, akik a hegyekbe készülnek, azt ajánlják, hogy járműveiket készítsék fel télies körülményekre, ugyanis egyre sűrűbben havazik.

A Fogarasi-havasok az egykori magyar-román határra esnek, a hegylánc gerincmagassága mindenhol meghaladja a 2000 métert. Északon a Fogarasi-medencével határos, nyugaton az Olt völgyével és a Vöröstorony-szorossal, délen a Cozia- és a Jézer-hegységgel, keleten a Szág-hegységgel és a Királykő-hegységgel.