Már San Francisco ivóvizét fenyegeti a tűz

Vágólapra másolva!
Egy hete tombol a tűz Kaliforniában, mely szombaton elérte a Yosemite Nemzeti Parkot.  A tűzvésznek eddig mindössze a tűz hét százalékát sikerült ellenőrzés alá vonni, mert nagyon száraz a növényzet, és a terep nehezen járható.
Vágólapra másolva!

A lángok csak a természetvédelmi területen 6070 hektárt perzseltek fel, összesen pedig több mint 54 ezer hektáron pusztítottak. Háromezer tűzoltó helikopterekkel és tűzoltó repülőgépekkel igyekszik megfékezni a lángokat.

A legnagyobb gond az, hogy a tűzvész hétfő hajnalra mintegy három kilométerre megközelítette a Hetch Hetchy víztározót, amelyben a Toulomne folyó vizét gyűlik San Francisco ellátására - a metropolisz 85 százaléka innen kap ivóvizet. Kaliforniában rendkívüli állapotot hirdettek, Groveland településen megkezdték a lakosság kitelepítését:

A lángok két, korukról nevezetes mamutfenyő-ligetet is veszélyeztetnek a Yosemite Nemzeti Parkban. A fák ugyan ellenállnak a tűznek, azonban a park munkatársai nem tehettek semmit a védelmükre a 60 kilométer/órásnál erősebb széllökések miatt. "A park minden növénye fontos, de a sequoiák a legfontosabbak, már csak a szimbólumértékük miatt is" – mondta Scott Gediman, a park szóvivője az AP hírügynökségnek.

A katasztrófa lassan akkora területet érint Kaliforniában, mint 1987-ben, amikor 58 700 hektáron pusztított tűzvész. A lángok a múlt héten lobbantak fel a Sierra Nevadában, a Stanislaus-erdőség egyik félreeső kanyonjában, és a nagy szárazság miatt terjednek ilyen gyorsan.