Jön a 41 fokos kánikula

Vágólapra másolva!
Marad a tikkasztó meleg péntekig. 35 fokig melegszik a levegő az ország nagy részén, sőt 41 fok is lehet csütörtökön a csúcshőmérséklet nyugaton és délen.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb fátyolfelhők zavarják meg a napsütést a következő három napban. Valószínűleg sorra dőlnek majd meg a napi hőmérsékleti rekordok szerdától péntekig, a maximális hőmérséklet elérheti a 39-41 fokot a nyugati és a déli országrészben, de ország nagy részén is 35 fok lesz kora délutánonként.

A kánikulát fokozza, hogy éjszaka sem hűl le már a levegő igazán, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Magas lesz a középhőmérséklet is, jellemzően 27 és 31 fok között alakul, sőt a nagyvárosok belvárosi részein akár a 32 fokot is elérheti.

A forróságot az okozza, hogy délnyugat felől ismét nagyon meleg levegő áramlik Magyarország fölé a magasban.

Nem enyhül a szárazság

Az enyhülést egy hullámzó hidegfront hozza, amely pénteken estefelé érkezik északnyugat, nyugat felől. A front először a Dunántúl nyugati részét éri el, a Tiszántúlon majd szombat késő délutántól, estéről frissül fel a levegő. A következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza a hőség, ezt mutatja meg a lenti, Pécsről készült valószínűségi előrejelzés.

A záporok, zivatarok miatt itt-ott nagyobb mennyiségű eső hullhat, de olyan országos esőzés nem valószínű, amely miatt csökkenne a szárazság.

Megerősödik a szél, sőt helyenként viharossá fokozódik. A legerősebb széllökésekre a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén kell számítani, de viharos lökések máshol is lehetnek zivatarok környezetében.

A pécsi meteogramon az látszik, hogy csütörtökön lesz a legmelegebb a városban (narancssárga vonalak), és vasárnap lesz a legtöbb eső (kék vonal) Forrás: OMSZ