Vágólapra másolva!
Csak szombaton enyhül a kánikula, pénteken alig lesz hűvösebb a hőségrekordokat döntő csütörtökhöz képest.
Vágólapra másolva!

A csütörtök lesz a kánikula legmelegebb napja. Augusztus 8-ára 35-40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az ország déli egynegyedén lesz a legnagyobb a kánikula, nagyjából a Kaposvár-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól délre kell igen nagy melegre számítani, Szegeden például 39 fok lesz a csúcshőmérséklet.

A kánikula miatt csütörtökön is megdőlhet az aznap mért legmagasabb hőmérséklet rekordja, és Budapesten is valószínűleg új melegrekord áll be. Volt már viszont a mostaninál is nagyobb hőség Magyarországon. Az abszolút rekordot 2007. július 20-án mérték, akkor 41,9 fok volt Kiskunhalason, és arra most elég kicsi az esély, hogy még ennél is melegebb legyen – mondta Fövényi Attila, az OMSZ munkatársa.

"Nyaranta Csongrád és Bács-Kiskun az ország legmelegebb vidéke. A negyven fokos forróságot elsősorban az úgynevezett főnhatás okozza. A száraz délnyugati szél átbukik a Dinári-hegységen, és ahogy leáramlik, fel is melegszik. Emiatt ilyenkor a Kárpát-medencében a Vajdaság szokott a legmelegebb lenni, amely földrajzilag jórészt az Alföld része" – magyarázta Fövényi Attila. Sopron, Pozsony környékén az Alpokon átbukó főn okozhat nagy forróságot.

Még négy nap hőség

Kedden és szerdán sem lesz sokkal hűvösebb az idő a csütörtökinél: hatodikán 34-38 fok lesz a csúcshőmérséklet, hetedikén 34-39 fokig melegszik a levegő kora délutánra. Alapvetően derült marad az ég, esőre általában nem lehet számítani. Egyedül kedden délután és estefelé lehet egy-egy zápor, zivatar az Északi-középhegységben.

A kánikulát egyedül az enyhíti, hogy kedden napközben időnként megélénkül a délkeleti, déli szél a Dunántúlon. Szerdán a Kisalföldön erősödik meg a szél, csütörtökön pedig a helyenként már erős széllökések is lehetnek a Dunántúl északi felén. A hőségriadót csütörtök éjfélig hosszabbította meg az ÁNTSZ.

Szombatra már enyhül a meleg. Hajnalban 18-23 fok várható, és kora délután sem lesz melegebb 26-31 foknál. Többször lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható zápor, zivatar, majd délutántól nyugat felől kiderül az ég.

A meleg nagyon megterheli az idősek, krónikus betegségben szenvedők szervezetét, de mindenkinek érdemes többet innia a megszokottnál, lehetőleg csapvizet, ásványvizet, gyümölcsleveket, hideg teát. Sokfelé erős az ultraibolya sugárzás. Dél körül lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert védekezés nélkül már 17 perc alatt leéghet a bőr.