Vágólapra másolva!
Visszaállították eredeti helyére a rikudzentakatai fenyőfát, amely egyedüliként élte túl a 2011-es földrengést és cunamit a város 70 ezer fája közül, később azonban ki kellett vágni.
Vágólapra másolva!

A Japán északkeleti partján fekvő kisvárosban tavaly szeptemberben kezdték tartósítani a kétszázötven éves, huszonhét méter magas fát. A tartósítási munkák során fémvázzal erősítették meg a fa törzsét, lombkoronáját pedig műgyantából készült ágakkal, levelekkel pótolták.

A város 160 millió jen (365 millió forint) értékben kapott felajánlásokat a fa valamilyen módon való megmentésére. Az összegyűlt összegből a tengerparton "nemzeti katasztrófamegelőzési parkot" is létesítenek, amely a 2011-es események tanulságait osztja meg a következő generációkkal. A csodafenyő mellett élővirágokból oltárt alakítottak ki.

Rikudzentakatai lakosok nézik a magányos fenyőt márciusban, a szökőár második évfordulóján. Az emlékparkot július 3-án nyitották meg Forrás: MTI/TOSHIFUMI KITAMURA

Az adományokból arra is jut majd, hogy a fát, a park szimbólumát egy éven keresztül minden este kivilágítsák, így emlékezve a katasztrófában elhunyt 1700 rikudzentakatai lakosra.

A 23 ezres városban mindössze néhány épület maradt állva a szökőár után, több ezer korábbi rikudzentaktai lakos pedig a mai napig átmeneti szállásokon lakik.

A természeti csapást túlélő fára a két évvel ezelőtt elpusztított város lakói a remény és az újjáépítés jelképeként tekintenek. "A csodafenyő erőt és reményt adott nekünk a katasztrófát követő szenvedések során" - mondta Toba Futosi, Rikudzentakata polgármestere, aki feleségét is elvesztette a szökőárban.

Ahogy az újjáépítés lassúságát, úgy a csodafenyő helyreállítását is érték bírálatok, egyesek szerint ugyanis a pénznek máshol jobb helye lett volna.