Remek idő lesz a hét végén

Vágólapra másolva!
Pár fokkal hűvösebb levegő érkezik a csütörtökön átvonuló hidegfront után. Péntek kora hajnalig még lehetnek zivatarok, erről itt olvashat bővebben. Északkeleten azért változékony marad az idő. 
Vágólapra másolva!

A front miatt nem csökkent túlságosan a tavak hőmérséklete, a hét végén nem kell meghűléstől tartaniuk a strandolóknak; a Balaton és a Velencei-tó egyaránt 26 fokos.

A kertészkedők, kirándulók északkeleten számítsanak változékony időre, záporokkal, zivatarokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 Celsius-fok között alakul, éjszaka 10-16 fokig hűl a levegő. Nem valószínű, hogy megdőlnek a hőmérsékleti rekordok (erről szóló táblázatunkat lásd lentebb). Napközben megélénkül, megerősödik az északnyugati szél, a vitorlázók, szörfösök, ha nem is túl erős, de határozott irányú légmozgásra számíthatnak.

Sehol a Kárpát-medencében nem kell időjárási szélsőségektől tartani, az évszaknak megfelelő, meleg, nyári időre van kilátás, záporok, zivatarok főleg Kárpátalján, Erdélyben fordulhatnak elő.

Minden nap lesz azért csapadék

Pénteken napos, gomolyfelhős idő valószínű, elsősorban északkeleten kell záporra, néhol zivatarra számítani. Az északnyugati szél élénk, főként a Dunántúl északi felén és a főváros térségében gyakran erős lesz. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul, délután 24 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, északkeleten néhol zápor előfordulhat. Az északnyugati szél elsősorban a középső országrészben többfelé erős lesz. A hőmérséklet hajnalban 10 és 16, délután 24 és 28 fok között alakul.

Vasárnap egymást váltják a napos és erősen felhős időszakok , emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Északkeleten helyenként zápor előfordulhat. Többfelé megerősödik az északnyugati szél, főként az ország középső részén. A hőmérséklet hajnalban 11 és 16 fok között alakul, legmagasabb értéke 24 és 28 fok között valószínű.

Erős marad a napsugárzás

Péntek estére fokozatosan megszűnnek az átvonult gyenge hidegfront élettani hatásai. Addig azonban az arra érzékeny szervezetűeknél előfordulhat fejfájás, migrén, és ingadozhat a vérnyomás is. Gyakoriak lehetnek a reumatikus fájdalmak, és a görcshajlam is erősebb lehet a görcsökkel járó megbetegedéseknél. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Ezután fronthatás nem terheli a szervezetet. A dél körüli órákban azonban erős, helyenként nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

Hideg- és melegrekordok július második hétvégéjén
Július 12. Országos 5,2 fok, Dobogókő 1937 37,4 fok, Tiszakécske 1984
Budapest 8,3 fok, Örsöd, XI. kerület 1990 36,9 fok, belterület, II. kerület 1991
Július 13. Országos 4,2 fok, Fügöd 1986 38,2 fok, Tokaj 1991
Budapest 9,3 fok, Örsöd, XI. kerület 1990 37,2 fok, belterület, II. kerület 1991
Július 14. Országos 3,2 fok, Dobogókő 1919 37,9 fok, Paks 2011
Budapest 9,2 fok, alsó I. kerület 1895 37,7 fok, Újpest, IV. kerület 2011

Sok eső volt Sármelléken

Az elmúlt hétvégén hamisítatlan nyári idő volt. Az ország nagy részén sokat sütött a nap, de főként a délutáni, esti órákban az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szombaton a Dunántúlon többfelé, vasárnap, és e hét elején elsősorban délen és keleten alakult ki helyenként zápor, zivatar.

Szombaton délnyugaton több helyen felhőszakadás, viharos szél is előfordult, például Sármelléken 58 mm csapadék hullott. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 32 fok között változott. Az éjszakák is enyhék voltak, a hajnali órákra általában 13, 21 fokig hűlt le a levegő.