Óriási lehűlést okozott az óceánok születése

Vágólapra másolva!
Legalább annyira megviselte a tengeri élővilágot egy 116 millió évvel ezelőtt bekövetkezett hideghullám, mint a mostani felmelegedés. A kréta időszak közepén 5 fokkal csökkent az tengervíz hőmérséklete.
Vágólapra másolva!

Először sikerült kimutatni, mekkora lehűlést okozott a kréta földtörténeti időszakban az, hogy a Pangea szuperkontinens feldarabolódásával új óceánok jöttek létre a majdani Afrika, Dél-Amerika és Európa partjainál. A roppant méretű geológiai változások miatt átlagosan 5 fokkal csökkent a tengervíz felszínének hőmérséklete – mutatták ki a Newcastle-i Egyetem munkatársai kölni, frankfurti és kieli kutatókkal együttműködve.

Az új óceáni medencékben virágzott az alga, amely nagy mennyiségben kötötte meg és alakította szerves szénné azt a szén-dioxidot, ami a levegőből oldódott a tengervízbe. Az elhalt alga nagy tömegben rakódott le, így vastag, szerves eredetű és szénben gazdag üledékrétegek formálódtak az óceán mélyén.

Mivel az óceán folyamatosan nyeli el a szén-dioxidot, a légkörben egyre kevesebb üvegházhatású gáz maradt, így hidegebbé vált az éghajlat. A hűvös korszak nagyjából két millió évvel ezelőtt ért véget azzal, hogy az Indiai-óceán vulkánkitörései miatt óriási mennyiségű CO2 került a légkörbe.

A kutatók a tengeri üledék geokémiai és mikropaleontológiai vizsgálatával állapították meg, milyen nagy volt a lehűlés 116 millió évvel ezelőtt. Az erről szóló tanulmány a Nature Geoscience szakfolyóiratban jelent meg.