Vágólapra másolva!
A tartós meleg miatt az ország kétharmadára figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A 30 foknál nagyobb melegnek a forró szubtrópusi levegő az oka.
Vágólapra másolva!

Riasztást adott ki heves zivatar és felhőszakadás miatt nyolc kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Heves zivatar sem kizárt Kazincbarcika, Edelény, Szikszó, Encsi, Sárospatak, Sátoraljaújhely környékén, továbbá az abaúj-hegyközi és a bodrogközi kistérségben.

A zivatarokat 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, 2 centiméternél nagyobb szemű jégeső és felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt több mint 20-30 milliméter eső eshet.

Kora délutánra 31-34 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Késő este is meleg lesz, 22-27 fokra lehet számítani. A hőség miatt második szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki tizennégy megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében 25 fok felett alakul a középhőmérséklet, sőt 27 fok is lehet a nagyvárosokban.

Túlnyomóan derült lesz az ég, csapadékra általában nem kell számítani. Csupán az északkeleti határszélen lehet szélerősödéssel kísért zápor, ám ennek kicsi a valószínűsége. Zivatar néhol Borsod-Abaúj-Zemplén és kisebb eséllyel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén fordulhat elő délután. A dörgés-villámlást erős, viharos széllökés kísérheti, továbbá a hegyvidéki területeken lokálisan jelentősebb, 20 milliméter feletti eső eshet.

Továbbra is erős a napsütés, az ultraibolya sugárzás indexe átlagosan 7,1-es lesz hétfőn. Ilyen napsütésben 17 perc alatt leéghet a védelem nélkül hagyott bőr 11 és 15 óra között.

Azért van ennyire meleg, mert egy szubtrópusi anticiklon húzódott a Kárpát-medence fölé, amelyet forró, afrikai levegő tölt ki. Hétfőn már Magyarország északnyugati része fölé is száraz, egyre melegebb levegő áramlik.

Európa túlnyomó részén is meleg van. A csúcshőmérséklet jellemzően 14 és 23 fok között változik a északi és nyugati vidékén. Délen és keleten a délutáni órákra nagyrészt 25 és 34 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget középső tájain 35, 38 fokot is mérnek.