Tizenöt centi hóval tér vissza a tél

Vágólapra másolva!
Előbb eláztatja az országot az eső, a 100 kilométer/órás szél péntek délután kezd lecsendesedni. A Balatonnál és a Bakonyban kell a legerősebb széllökésekre számítani. Egy hete még 20 fok volt, most lehet örülni a 2-nek is.
Vágólapra másolva!

Az esőt a Dunától keletre eső területeken is egyre többfelé váltja fel a havas eső és a havazás. Legkésőbb keleten, délkeleten fog esni az eső. Csütörtök éjfélig 20-30 milliméter csapadék hullhat a Duna-Tisza közén és az ország keleti részén, de néhol akár több mint 40 milliméter is lehet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 20-40 liter csapadék esik egy négyzetméternyi felületre.

Azért kezd el havazni, mert észak, északnyugat felől folyamatosan fagypont alá hűlt levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Így általában 5-15 centiméter hóra kell számítani, de 15-20 centiméternyi eshet az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben. Helyenként 30 centi is eshet az Északi-középhegység magasabban fekvő területein az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint.

Metsző hideg az északi szél miatt

Pénteken viharos lökésekkel fúj az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és északkeleten, a legerősebb lökések általában 60-90 kilométer/órásak lesznek. Éjszakától északnyugati, északi szél várható, és másutt is viharossá fokozódik a szél. 100-110 kilométer/óránál erősebb széllökés a Balaton környékén és a Bakonyban várható péntek reggelig. Március 15-e délutánján jelentősen mérséklődik a szél.

A szélvihar miatt még hidegebbnek tűnik az amúgy is fagyos idő. Csütörtökön csak a Dunántúlon, pénteken már keleten is 0 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan helyek, ahol napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A szél miatt ez tűnik további 3-5 fokkal hidegebbnek, és jelentős visszaesés az egy héttel ezelőtti 20, 21 fokhoz képest. A szélvihar hatására egyre több helyen kell hófúvásra számítani, ott is, ahol most még eső esik. Csütörtökön elsősorban a középső tájakon, pénteken keleten lehet hófúvás.

A hétvégére lassan megnyugszik az időjárás. Iinkább már csak keleten lehet kisebb havazás, és vasárnap már valószínűleg nem fog sem havazni, sem esni. Tovább mérséklődik a szél ereje, viszont erősödik az éjszakai lehűlés. Vasárnap hajnalban a szélvédett tájakon akár -10, -15 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet az OMSZ tájékoztatása szerint.