Húsz centi hó hullhat

Vágólapra másolva!
A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Jelentős mennyiségű esővel és hóval, továbbá szélviharral és hófúvással érkezik a mediterrán ciklon. Több tucat kistérségre adott ki másodfokú (narancs) riasztást a Sopron, Nagykanizsa, Esztergom, Komárom és Pápa határolta régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert 90 kilométer/órásnál hevesebb széllökése fordulhatnak elő. A visszatérő tél miatt tizennégy megyében van érvényben figyelmeztető előrejelzés; itt találja az OMSZ folyamatosan frissített riasztási térképét.

Az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű, több mint 20-30 milliméternyi eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 20-40 liter csapadék esik egy négyzetméternyi felülete. Néhol zivatar is előfordulhat, főként délen és keleten.

Napközben fokozatosan váltja fel a havazás az esőt, legkésőbb a délkeleti megyékben. Éjfélig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-15 centiméter között valószínű. Az északnyugati és délkeleti határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több, akár 20 centiméternyi is várható. Azért kezd el havazni, mert észak, északnyugat felől fagypont alá hűlt levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

100 kilométeres széllökések a Balatonnál

Viharos, 70-100 kilométer/órás lökések kísérik az északi, északkeleti szelet a Dunántúlon és az északkeleti megyékben. 100 km/h-nál is erősebb széllökések is lehetnek a Dunántúli-középhegységben, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén.

Az sem kizárt, hogy óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökések lesznek a Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain. A viharos szél egyre több helyen okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek. Erre elsősorban az ország középső sávjában és északkeleten kell számítani.