Hógolyózós idő lesz az ünnepi hétvégén

havazás, időjárás, hó, hófúvás, ZAla
Vágólapra másolva!
Havazásba vált át az eső csütörtöktől, és még fagyosabbnak tűnik majd az idő az északi szél miatt. A legtöbb hóra a környező hegyekben kell számítani, de Magyarországon is hamisítatlan téli időjárás lesz a jövő hét közepéig.
Vágólapra másolva!

"Télen sem lenne kevés az a hó, ami csütörtökön és pénteken hull" - mondta a március 15-ére érkező lehűlésről Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Országszerte esni fog, összesen 10-20 milliméter csapadékot hoz egy mediterrán ciklon. Csütörtökön előbb a Dunántúlon kezd el esni az eső, amely havazásba vált át. Péntekre virradó éjszaka keleten is egyre több helyen fordul havazásba az eső. A legtovább Erdélyben esik majd az eső.

Pénteken is többfelé várható havazás. Előbb az Alpokban kezd hullni a hó, és a ciklon viszonylag gyorsan átvonul Ausztrián. A környező hegyekben 10-20-30 centiméter hó hull az OMSZ előrejelzése szerint. Minden vonatkozásban téli időre kell számítani, kifejezetten hideg lesz - mondta Vadász Vilmos.

Csütörtök hajnalban -1 Celsius-fok lesz a leghidegebb vidékeken. Délután a Dunántúl nyugati részén lesz a leghidegebb, ott-1, +3 fok között alakul a hőmérséklet, másutt még 4, 10 fokig melegszik a levegő. Péntek hajnalban 0, -5 fokos fagyok lesznek. Jól fel kell öltözniük azoknak, akik részt akarnak venni a szabadtéri ünnepi rendezvényeken, mert csupán -2, +2 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. A felhők csak estétől kezdenek elvékonyodni északnyugat felől.

Így zúdul a nyakunkba a hideg

Erős északnyugati, északi széllel érkezik a mediterrán ciklon. Csütörtöktől már gyakran lesznek a viharos széllökések a Dunántúlon, estétől már a Dunától keletre is; az autósok hófúvásokra számíthatnak. A szél pénteken is erős marad, viharos lökésekre továbbra is számítani kell. Mindez több fokkal csökkenti a hőérzetet, a hideg szél miatt 3-5 fokkal még hűvösebbnek tűnik majd az idő.

Valamivel kellemesebb időjárásra szombattól lehet számítani. Több órára kisüt a nap, miután tovább csökken a felhőzet nyugat felől. Délelőtt még kisebb havazás lehet a keleti országrészben, és az északnyugati szél is csak időnként erősödik meg. Kemény fagy lesz hajnalban, -4, -10 fokig süllyed a hőmérséklet. Kora délutánra 1, +4 fok közé melegszik a levegő.

A nagy lehűlést az okozza, hogy Nyugat- és Észak-Európa fölött igen hideg légtömegek halmozódtak fel. Ahogy a ciklon Olaszország és az Adria fölül északkelet felé mozog, a hátoldalán olyan áramlási viszonyok alakulnak ki, hogy a hideg levegő bezúdul a Kárpát-medencébe - magyarázta Vadász Vilmos. A legtöbb hó Szlovákiában, Lengyelország keleti részén és Fehéroroszország nyugati vidékén biztosítja az enyhe, nedves és a hideg levegő keveredése.