Vágólapra másolva!
Százmillió cápát ölnek meg évente, az agresszív túlhalászat a kihalás szélére sodor egyes cápafajokat kanadai biológusok elemzése szerint. Az értékes uszony a veszte a tengerek csúcsragadozójának.
Vágólapra másolva!

2000-ben százmillió, 2010-ben pedig 97 millió cápát öltek meg halászok az elérhető adatok és a nem bejelentett illegális fogásokra vonatkozó becslések alapján. A cápákat húsukért, májolajukért, porcukért és értékes uszonyukért halásszák: utóbbit gyakran a még élő állatról vágják le, hogy a Kelet-Ázsiában ősi és drága ínyencségnek számító cápauszonylevest készítsenek belőle.

Száradnak a cápauszonyok Kaohsiung kikötőjében, Tajvan délkeleti részén Forrás: Shawn Heinrichs for the Pew Environment Group

Mivel nincsenek megfelelő adatok, a kanadai Dalhousie Egyetem kutatói úgy vélik, hogy valójában legalább 63 millió, de legtöbb 273 millió cápát ölnek le évente. A cápák lassú növekedési és reprodukciós üteme miatt a populációk nagyon nehezen állnak helyre.

"Az elemzésünk azt mutatja, hogy nagyjából minden tizenötödik cápa válik évente halászat áldozatává" - mondta a kutatást vezető Boris Worm, a Dalhousie biológiaprofesszora. "Az uszonyuk iránti egyre növekvő kereslet miatt a cápák ma már olyan sebezhető helyzetben vannak, mint eddig még soha." A kutatás eredményeit a Marine Policy folyóirat közölte.

A cápapopulációk fogyatkozása azért aggasztó, mert csúcsragadozóként segítenek az óceáni ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. A hét vége óta 177 ország delegáltjai üléseznek Bangkokban, hogy korszerűsítsék a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményt (CITES).

A napirendi pontok között szerepel öt olyan cápafaj fokozott kereskedelemi védelme, amelyeket uszonyukért vadásznak. Ezek a fajok a következők: óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), heringcápa (Lamna nasus) és három pörölycápa faj.