Vágólapra másolva!
Rövid lesz a tél a Fővárosi Állatkert medvéje szerint, Pál napja alapján viszont hosszú, Vince szerint pedig jó lesz az idei bortermés. A szuperszámítógépen készülő meteorológiai modellek szerint kissé hidegebb lesz február közepéig az átlagosnál.
Vágólapra másolva!

Nem tart már sokáig a tél a néphagyomány szerint, ugyanis nem látta meg az árnyékát a barlangjából előbújó medve a Fővárosi Állat- és Növénykertben február 2-án. Szombaton ugyanis borús, esős idő volt. A hagyomány szerint ha a tiszta, napsütéses időben megijed az árnyékától medve, visszabújik a barlangjába, tehát hosszú télre lehet még számítani.

Kérdés persze, hogy ebből mennyi igaz. Több meteorológus azon a véleményen van, hogy a légköri folyamatok annyira véletlenszerűek és kiszámíthatatlanok, hogy bizonytalanná teszik a hosszú távú előrejelzéseket, tehát ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Nem láthatta az árnyékát a Fővárosi Állatkert medvéje a borult idő miatt

A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

Vince és Pál napjához (január 22., illetve 25.) is fűződnek a télről szóló időjóslások. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince: vagyis ha olvadni fog a szőlősgazdák egyik védőszentjének napján, akkor jó bortermésre lehet számítani. Ha ez igaz lenne, akkor idén tényleg jó lesz a bortermés, hiszen az ország nagy részén fagypont felett alakult a maximum-hőmérséklet. Napsütés azonban alig volt az országban január 22-én, ennek alapján viszont mégsem lesz jó a termés a néphagyomány szerint.

Pál napját, január 25-ét pálfordulónak is nevezik. A hiedelem szerint ezen a napon a tél ellenkezőjére fordul, vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz. A derült, hideg idő azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani.

Az időjárási modell-előrejelzések szerint mindenesetre kissé hidegebbnek ígérkezik az áltagosnál a következő két hét, de nem lesz több csapadék a megszokottnál Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) legfrissebb prognózisa alapján február 10-éig valószínűleg nem lesz sem hidegebb, sem melegebb az átlagnál Magyarországon. Február közepén ugyanakkor átlagosan 1-3 Celsius-fokkal hidegebb lesz egész Közép-Európában, mint amit ilyenkor megszoktunk.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Jó termést ígér Vince napja (hordók egy tokaji borospincében)