Kiadós eső érkezik a hétvégén

Vágólapra másolva!
Havazás, havas eső, eső és zápor egyaránt lesz. Borult és szeles idő ígérkezik, de jó lesz a hó a pályákon. Nem lesz melegebb a február végén megszokottnál, de melegfronti hatásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

A kezdeti havazást az Alföldön már szombaton, északnyugaton vasárnap havas eső, majd eső váltja fel. A magasabb hegyekben jelentősebb mennyiségű friss hó eshet, és ott az olvadás sem lesz erős, a sípályákon tehát jók lesznek a hóviszonyok.

Korcsolyázni továbbra is csak műjégen lehet, a természetes vizeken sehol sem alakul ki összefüggő, vastag jég. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +11 Celsius-fok között alakul, így szinte biztosan nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok.

Részletes előrejelzés

Pénteken borult lesz az ég, többfelé várható havazás, a Tiszántúlon havas eső, eső is lehet. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 0 és -5, délután -2 és +3 fok között valószínű.

Szombaton is borult marad az ég. Havazás várható nyugaton, északnyugaton és eleinte a magasabban fekvő tájakon, az Alföldön ismétlődő esőre kell számítani. Másutt havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Megélénkül, néhol megerősödik a Dunántúlon a nyugati, északnyugati, másutt a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban +2, -3 fok között alakul, legmagasabb értéke 0 és +10 fok között valószínű - délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap is túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, északnyugaton eleinte havas eső, havazás is. A keleti, délkeleti szél több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet a hajnali -3, +5 fokról délutánra 2 és 13 fok közé emelkedik. Hétfőn 4-10 fokig melegszik a levegő.

Melegfronti hatás a hűvös idő ellenére

A környező országokban is csapadékos időjárásra van kilátás a hét utolsó napjaiban. Szlovákia nyugati, Ausztria keleti részein és Szlovéniában eleinte kiadós havazás valószínű, de vasárnap már ott is inkább ismétlődő eső várható. Az igazi tavasz a jövő héten sem köszönt be, erről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A hideg téli idő ellenére egyre inkább a melegfrontokkal együttjáró tünetek lesznek meghatározóak, mert a magasban melegebb légtömegek érik az országot. Sokaknál jelentkezhet fáradékonyság, levertség, fejfájás, migrén. Az esetleges szédülésnek, alvási zavaroknak is lehetnek időjárási okai. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Ilyen volt az idő a héten

Az előző hétvégén szombaton tavaszias időben volt részünk, egy-hat órán át sütött a nap. Vasárnap, hétfőn már ismét többnyire erősen felhős volt az ég, csak helyenként szakadozott fel a felhőzet, számottevő csapadékról azonban nem érkezett jelentés. Kedden észak felől megvastagodott a felhőzet, délen eleinte még több helyen kisütött a nap, majd délután észak felől egyre többfelé fordult elő havazás, néhol havas eső. A legmelegebb szombaton volt, akkor a kora délutáni órákra 3 és 9 fok közé emelkedett a hőmérséklet. A vasárnap és a hét elején kissé hidegebb volt, többnyire -1, +6 fok között alakult a hőmérséklet.