Vágólapra másolva!
Veszélyezteti a kaliforniai Szilícium-völgy épületeit az emelkedő tengerszint. Kérdés, hogy a jellemzően rövid távú üzleti terveket készítő high-tech cégek képesek-e hosszú távon gondolkodni a környezetükről.
Vágólapra másolva!

Fényképezni való látvány a Facebook irodaház-együttese: sárga és vörös háromszintes épületek, köztük autóparkolók, pihenőrészek. A Hacker Way körút övezte háromszögletű földdarab mögött a San Francisco-öböl vizét fodrozza a szél. Innen pár kilométernyire található a Google főhadiszállása. Szintén közvetlenül a parton - és épp ez a probléma.

A nem túl távoli jövőben, 2050-ben ugyanis mintegy 40 centiméterrel, 2100-ban már 150 centiméterrel lesz magasabb a tenger szintje. Ami pedig a jelent illeti, az Egyesült Államok keleti partját letaroló Sandy szupervihar szolgálhatna intő jelként.

Forrás: Facebook

Forrás: AFP/Robyn Beck
A Facebook-központ Menlo Parkban

A Szilícium-völgy, a számítástechnika Mekkája ugyanis már ma helyenként 30 centiméterrel, másutt akár három méterrel van a tenger szintje alatt. A víztől csak egy hevenyészett gát választja el azokat az irodaházakat, amelyek esetleges kiesésével - talán nem túlzás - megállna az élet: a Facebook és a Google mellett a Yahoo, a LinkedIn, az Intuit, a Fujitsu, az Infinera és a Texas Instruments szerepel a különösen veszélyeztettek listáján. Őket követi a Dell, az Intel, a Cisco és az Oracle.

Az amerikai hadseregnek is állomásozik itt egysége, amelynek számításai szerint leginkább az öböl déli részét fenyegeti a tenger. "Ezeket az irodaházakat már most védeni kell az árapálytól. Muszáj lesz tenniük valamit a rohamosan emelkedő vízszint ellen" - nyilatkozta Eric Mruz, a San Francisco-öböl természetvédelmi menedzsere a ClimateWire összeállításában, amelyet a Scientific American közölt.

Forrás: Google
...és a Google-é Mountain View-ben

Éppen kifizethetnék a védművek költségeit

A vezető számtech-cégek mellett ma hárommillió embernek is otthont nyújtó öböl menti földeken az 1900-as években kertészetek működtek Valley of Heart's Delight néven. Az öntözéshez rengeteg vizet szivattyúztak föl a mélyebb rétegekből, emiatt az egész terület megsüllyedt. A hajdani munkások sólepárláshoz kerítettek el földgátakkal részeket, de ezek a gátak nem szakszerűen épültek, és egyébként is túl alacsonyak.

Itt ugyan nincsenek hurrikánok, mint a keleti parton, ám a talajszint süllyed, az átlagos vízszint emelkedik, és a tenger felől egyre hevesebb szélviharok csapnak le, amelyek átkorbácsolják a vizet a gátak fölött. Arról nem beszélve, hogy egy földrengés is bármikor szétszaggathatja a régi védővonalat. Akármelyik következik be, a víz akár másfél kilométer mélyen behatolhat a szárazföldre.

A megfelelő gátrendszer kiépítése 1-1,5 milliárd dollárba kerülne (a Facebook 2011-es profitja 1 milliárd volt, a Google-é 9,73 milliárd). Helyi környezetvédelmi szakértők szerint a Facebook és társai nem dugják ugyan homokba a fejüket, de nem is tesznek semmit a védekezés érdekében. "Legfeljebb elköltözünk, ha baj lesz" - idézi őket Mike Mielke, a Szilícium-völgy kereskedelmi kamarájának alelnöke. Igen ám, de az emelkedő vízszint által fenyegetett területen 257 high-tech cég található. Ők pedig egyszerre bajosan tudnak elköltözni.

Forrás: San Francisco Bay Conservation and Development Commission, USGS
A piros ötszög jelzi, hogy a Google-központ bőven a veszélyeztetett térségben van