Vágólapra másolva!
A melegedés miatt északkeleten 60 százalék, másutt csak 10 százalék a fehér karácsony valószínűsége. A vasárnapi havazás esőbe, sőt ónos esőbe megy át. Az utóbbi húsz évben csak négyszer volt fehér karácsony országszerte.
Vágólapra másolva!

Általában hajlamos az ember úgy emlékezni, hogy gyermekkorában milyen bensőséges volt a táj a mindent befedő, csillogó hótakarónak köszönhetően karácsonykor. Az elmúlt húsz év hóadatai azt mutatják, hogy az emlékezet csalóka - áll abban az elemzésben, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat készített az [origo]-nak.

Országosan csupán négy alkalommal, 1996-ban, 1998-ban, 2001-ben és 2002-ben volt fehér a karácsony. Ugyanakkor az esetek felében, tehát tíz alkalommal fekete maradt a szenteste: 1992-ben, 1993-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2009-ben, 2010-ben és végül 2011-ben. A maradék hat alkalommal csak az ország egy részén fehér volt az ünnep

Ami a fővárost illeti, karácsony első napján néhány vagy több centiméter vastagságú hótakaró csak öt évben volt a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található OMSZ-mérőállomás húsz évre visszamenő adatait nézve. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

A statisztikák mellett a friss előrejelzések sem kecsegtetnek sok jóval. Egy hullámzó frontrendszer ugyan többfelé hoz havazást vasárnapra, azonban a melegedés miatt havas eső, eső váltja fel. Egyedül az ország északkeleti harmadában, esetleg Budapest környékén havazhat még december 22-e estéjén, de a Dunántúlon már eső lesz a jellemző. Ónos eső sem kizárt este és hétfőre virradóra.

Hétfőn már csak keleten lehet kevés csapadék. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben 0 fok körül vagy kicsivel az alatt alakul a csúcshőmérséklet, ott nagyobb eséllyel marad meg szenteste a vasárnap lehulló hó. Azonban másutt olvadni fog, sőt délnyugaton +5 Celsius-fok feletti hőmérsékleti érték is lehet, ráadásul december 25-én 13 fokig melegszik a levegő Győrben és Zalaegerszegen.