Meddig lehet a lakásban az élő karácsonyfa?

Földlabdás karácsonyfa, gyökeres fenyőfák, fakölcsönzés
Vágólapra másolva!
Minél kevesebb időt tölt a meleg szobában, annál inkább elviseli a kiültetést az élő fenyő. A luc jobban néz ki csemeteként, mint a normand, és sokan esküsznek rá, hogy az ezüsfenyő a legillatosabb.
Vágólapra másolva!

Igen körültekintőenek kell lennie annak, aki élő fenyőt vásárol karácsonyra. "A meleg lakás mindenképpen sokkolja a növényt, de ahogy télen is előfordul egypár melegebb nap, ezt is kibírja" - mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet marketingigazgatója. Stressztűrés szempontjából nincs különbség a luc-, az ezüst, a normand, vagy a citrusosillatú Douglas-fenyő között. Áruk magasságtól és fajtól függően 3 ezertől 12 ezer forintig terjed.

Az a legfontosabb, hogy a megvásárolt fenyő minél kevesebb időt töltsön a melegben, ezért előbb az erkélyen, a garázsban érdemes "szoktatni". A vízkeresztig szobában tartott karácsonyfáról le kell mondania annak, aki élőt vásárol. Ha például 21-én viszi be a lakásba, akkor január első napjaiban hűvösebb helyre kell vinni azért, hogy ne károsodjon - tanácsolja Boross. E célra a lépcsőház is megfelel, a fő szempont az, hogy a hűvösebb legyen 10 Celsius-foknál.

Forrás: MTI/Varga György
Ha megmarad a fa, egy év múlva már a kertben lehet díszíteni

Amennyiben a fenyő több mint két hetet tölt a felfűtött lakásban, rohamosan csökken az esély rá, hogy tavasszal sikeresen ki lehet ültetni. A szakember szerint élő facsemeteként a lucfenyő a kedveltebb, mert a vágott normand fenyő nem olyan látványos egyméteres magasságban. "Sokan azt mondják, hogy az ezüstfenyő jobban illatozik, mint a többi, ezt persze nehéz ellenőrizni" - mondja Boross Dávid.

Díszítés után a növényt a lehető legtávolabbra érdemes elhelyezni a fűtőtesttől, kályhától. Kevés vizet igényel, kerülni kell a túlöntözést, még akkor is, ha hullnak olykor a tűlevelek. A kertészetek egybehangzó tanácsa szerint a földet nedvesen kell tartani. Ha nagyobb a helyiség páratartalma a szokásosnál, akkor a fenyő jobban érzik magát. Óvni kell a rügyeket, ágakat, hogy kiültetve növekedni tudjon.

Tavaszig, a fagyok elmúltáig hűvös, lehetőleg fagymentes helyen érdemes tartani a növényt. Fokozatosan kell visszavinni a szabad levegőre. Az ültetésre az április első fele az ideális, de ha enyhébb az időjárás, történhet március végén. Legalább 40-80 centiméter átmérőjű ültetőgödröt kell ásni. A fa gyökérnyaka kerüljön a felszínnel egy szintbe.

A kertészetek jó minőségű virágföldet, szerves trágyát, humuszt ajánlanak. Az öt-hét centiméter vastagon elhelyezett mulcs vagy szalma megvédi a növényt, ha mégis visszatér a fagy. Kiültetés után sok vízre van szüksége a volt karácsonyfának, főleg nyáron. A fakéreggel, lombbal betakart föld a gyökér körül jobban megtartja a nedvességet. Mivel a fenyő gyökérzete viszonylag lassan fejlődik, célszerű az első évben karózni az erősebb széllökések miatt. További karácsonyi tippeket az [origo] Világkarácsonyban olvashat.