Hóval indul a karácsonyi hétvége

Vágólapra másolva!
Havazni, majd esni fog az ünnep előtt. Fehér karácsonyra az északkeleten élőknek van a legnagyobb esélye. Borongós, enyhébb időre kell számítani, vagyis még nem érdemes elővenni a korcsolyákat.
Vágólapra másolva!

A korábbiakkal ellentétben nagy valószínűséggel enyhe időt mutatnak a legfrissebb előrejelzési modellek. December 25-én például országos átlagban -1, +5 Celsius-fokig melegszik a levegő, pécsen viszont 11 fok lesz. Emiatt északkeleten 60 százalékos a valószínűsége a fehér karácsonynak, másutt csak 10 százalék az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Az átlagos körüli hőmérsékletek meg sem közelítik az eddigi rekordokat.

Fehér karácsonyra északkeleten van nagyobb esély AFP

Kezdetben havazást, majd az Északi-középhegység kivételével esőt, átmeneti ónos esőt hoz a hullámzó frontrendszer. Többfelé kell jelentős csapadékra számítani. Olvadás kezdődik a jövő héten, így csak kevés helyen lehet síelni, szánkózni. A másfél hetes hideg periódus alatt a tavakon még nem alakult ki vastagabb jégpáncél, emiatt egyelőre nem érdemes elővenni a korcsolyát.

A komolyabb havazás 23-án érkezik

Pénteken nyugat felől növekszik, a Dunántúlon napközben meg is vastagszik a felhőzet, de északkeleten alapvetően napos idő várható. Estefelé az Alpokalján hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Helyenként tartósabban megmaradhat az éjszakai órákban képződött köd. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között várható.

Szombaton nyugaton több, keleten kevesebb felhő lesz az égen. A Dunántúlon helyenként párás, ködös lesz az idő, ott hószállingózás is előfordulhat. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke többnyire -1, -6 fok között, északkeleten -6 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2, -3 fok között valószínű.

Vasárnap beborul az ég nyugat felől. Egyre többfelé várható havazás, ami fokozatosan havas esőbe, esőbe megy át. Este északkeleten még a havazás lesz a jellemző, de ekkor ónos eső is kialakulhat a halmazállapotok közti átmeneti zónában. Néhol megélénkül a délkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet délnyugaton +4, északkeleten -3 fok között valószínű.

Hétfőn, december 24-én erősen felhős vagy borult lesz az ég. Foltokban párás, ködös idő várható. Elsősorban nyugaton és délen csökkenhet a felhőzet és süthet ki a nap. Elsősorban északon, északkeleten lehet havazás, havas eső. Néhol ónos eső sem kizárt.

Hideg- és melegrekordok a hétvégén
December 21.Országos-26,0 fok, Miskolc, 192718,6 fok, Körmend, 1989
Budapest-18,0 fok, belterület II. kerület, 192714,5 fok, XII. kerület, Krisztinaváros, 1989
December 22.Országos27,0 fok, Miskolc, 192717,1 fok, Letenye, 1989
Budapest-19,1 fok, belterület II. kerület, 192714,1 fok, belterület II. kerület, 1971
December 23.Országos-22,8 fok, Orosháza, 193318,5 fok, Sellye, 2009
Budapest-17,6 fok, felső I. kerület, 187912,1 fok, XI. kerület, Örsöd, 1989


Melegfronti hatás karácsonyra

A környező országok időjárását is a délnyugat felől érkező, enyhe, de nedves levegő alakítja. Nagyrészt borult lesz az ég. Magyarországtól nyugatra és délre sokfelé valószínű eső, havazás a magasabb hegyekben lehet. Keleten az eső mellett ónos eső, havazás egyaránt előfordulhat, ami komoly veszély a közlekedésben.

Az alsóbb légrétegekben eleinte hideg levegő érkezik az ország fölé, majd a hét utolsó napjaiban már a a nyugat felől érkező enyhe levegő alakítja az időjárást. Így többnyire a melegfrontokkal együtt járó tünetekre kell számítani. A fejfájás, migrén, fáradékonyság, szédülés hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Alvási zavarok is előfordulhatnak, és a reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Ilyen volt az idő a héten

Megenyhült a hideg az elmúlt hétvégén. Nyugat felől enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeztek. Országszerte többnyire erősen felhős, párás, ködös idő volt. Többfelé fordult elő csapadék; eső, ónos eső, havazás egyaránt előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 1 és 7 fok között alakult, csak vasárnap a Dunántúlon - az átmeneti felszakadozás hatására - volt ennél kissé melegebb. Az éjszakai minimum általában -2, +3 fok között változott. Ezek a hőmérsékleti értékek nagyjából megfelelnek az ilyenkor megszokottnak.