Beszorult a köd Magyarországra

Vágólapra másolva!
Nappal sincs melegebb, mint éjjel. Marad a figyelmeztetés a tartós köd miatt. Esik a Dunántúlon. A fokozottan időjárás-érzékenyeknél a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. 
Vágólapra másolva!

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég. Párás marad a levegő, helyenként tartós marad a köd. Ez utóbbi miatt szerdára is országos figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Többfelé várható csapadék északkeleten és a Dunántúl déli részén. Napközben többnyire esőre számíthatunk, de eleinte néhol havas eső, hó is eshet. Gyenge vagy mérsékelt marad az északkeleti, északi szél. Napközben alig változik a hőmérséklet: délután és este is 0, +4 fok lesz.

Lassanként hidegebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe. Ezért a fokozottan érzékenyeknél a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Időjárási okai is lehetnek a fejfájásnak, az ingerlékenységnek, a vérnyomás-ingadozásnak és a szédülésnek. Alvási zavarok is előfordulhatnak, és a reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál. Erősödhetnek a reumatikus, görcsös panaszok.

Szerdán általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Inkább csak a Dunántúl nyugati részén szakadozhat fel, csökkenhet a felhőzet. Kezdetben a középső és déli országrészben szórványosan valószínű eső, havas eső, havazás, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A Dunántúlon megerősödhet az északi szél. Hajnalra -2, +2 fokig hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fok között alakul.

Itt van a legtöbb eső

Egy nagy kiterjedésű anticiklon és egy ciklon közötti frontzóna helyezkedik el a Skandináv-félszigettől egészen a Fekete-tengerig, így a Kárpát-medence fölött is. Ennek a területén van most a legtöbb felhő és csapadék Európában.

A Kelet-európai-síkság időjárását egyetlen hatalmas anticiklon uralja. Területén derült az ég, a vastag hóréteg hatására zord hideg alakult ki: éjszaka -10, -35, napközben -5, -20 fokot mértek. Ugyanakkor a kontinens nyugati részén ciklon örvénylik már napok óta. Errefelé jobbára erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső. A hőmérséklet is jóval magasabb, 5, 15 fokot mérnek.