Kiszivárgott a 2013-as klímajelentés

Klímaváltozás, száraság, egy kínai gazdálkodó bivalyával Szecsuán tartományban
Vágólapra másolva!
Jórészt az ember okozza a Föld felmelegedését, ez a lényege az IPCC idő előtt nyilvánosságra hozott jelentésének. Az ENSZ klímaügyi kormányközi bizottsága 800 szakértő bevonásával dolgozik a klímatudomány eredményeit összegző dokumentumon, ám az egyik értékelő elkötelezett ellenzője az üvegházgáz-stopnak.
Vágólapra másolva!

Kiszivárogtatta az ENSZ klímaügyi kormányközi bizottsága (IPCC) 2013 szeptemberében megjelenő jelentésének munkaváltozatát egy amerikai blogger-publicista. Az üvegházgáz-csökkentés éles hangú ellenzőjeként ismert Alec Rawls azért közölte a dokumentumokat, hogy a klímaváltozás emberi okait tagadó irányzatot, az úgynevezett klímaszkepticizmust népszerűsítse.

Noha a jelentés még korántsem végleges, Rawls ellenkező hatást ért el, mert az IPCC tömörítette kutatók egybehangzó álláspontja az, hogy az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést. A dokumentum szerint a felmelegedés kétségtelen, akárcsak a tengerszint emelkedése. A Föld légköre több hőt tart vissza az korábban megszokottnál, ennek pedig "gyakorlatilag biztosan" a szén-dioxid az oka.

Továbbá "nagyon valószínű, hogy emberi tevékenység okozta több mint felerészben a felszíni hőmérséklet az 1950-es évek óta mért emelkedését". (Az IPCC zsargonjában a "nagyon valószínű" 95 százalékos valószínűséget jelent.) A végleges jelentést 2013 szeptemberétől közli az IPCC három kötetben; valószínűleg az első, a klímaváltozás fizikai folyamataival foglalkozó váltja majd ki a legtöbb vitát.

Az IPCC elítélte a kiszivárogtatást. A testület közleménye szerint a munkaváltozat szükségszerűen változni fog, mert októberben és novemberben 800 szakértő és 26 kormányzat véleményezte a szöveget. Rawls maga is úgy fért hozzá a dokumentumokhoz, hogy szakértőként jelentkezett a testületnél.

Évtizedek óta ismert kockázat

A szövegből kiragadott részletekkel Rawls amellett érvelt, hogy a klímaváltozást az okozza, hogy több sugárzás éri a Földet a Napból. "A munkaváltozatban tulajdonképpen az szerepel, hogy meggyőző bizonyítékok vannak a besugárzási elmélet ellen" - mondta válaszul Bob Ward, a London School of Economics klímakutatója a Phys.org tudományos híroldalnak. Az IPCC 2007-es jelentése mérföldkőnek számít a klímatudomány történetében. A dokumentumban először szerepelt az, hogy a klímakutatók egybehangzó megállapítása szerint a felmelegedést legfőképpen a szénből, a kőolajból és a földgázból felszabaduló szén-dioxid okozza.

Rendkívül inkorrektnek tartja a történteket Faragó Tibor, Magyarország korábbi klímaügyi főtárgyalója. "Jómagam is lehetőséget kaptam a jelentéstervezet leendő első és harmadik kötetének véleményezésére. Ennek feltételei között szerepelt, hogy nem idézünk a tervezetből és nem hivatkozunk sehol a megállapításaira" - mondta az [origo]-nak.

A szakemberek eddig sem állították, hogy mindent egyértelműen tudnának a klímaváltozás folyamatáról, de az akkori ismeretek szerint is olyan nagynak látszott már két évtizeddel ezelőtt is a kockázat, hogy a világ államai egyöntetűen elfogadták az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményét (UNFCCC), mondta Faragó. Erre épült rá a kiotói üvegházgáz-csökkentési egyezmény, amelynek hatályát most decemberben hosszabbították meg a dohai klímakonferencián.