Riasztás a hófúvások miatt

Vágólapra másolva!
Kisebb hótorlaszokat emel a szél délen és északkeleten, a Tiszántúlra 5 centi friss hó érkezik. Hajnalonta maradnak a csikorgó fagyok, szombattól lesz enyhébb az idő.
Vágólapra másolva!

Hófúvásokat okoznak szerdán a széllökések délen és északkeleten. Emiatt összesen 30 kistérségre adott ki első szintű (sárga) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), többek között Pécs, Szeged és Nyíregyháza környékére. Délen és keleten 45-55 kilométer/órás, északnyugaton és a Dunántúl keleti felében 55-65 kilométer/órás széllökésekre kell számítani. A riasztást időközben kiterjesztette Esztergom, Dorog és Szob kistérségére is az OMSZ.

Sokfelé lesz hosszabb-rövidebb napsütés a Dunántúlon. Egy-egy hózápor hull az időnként erősen megnövekvő felhőzetből. Keleten csak az esti óráktól csökken számottevően a felhőzet. Ott éjfélig folytatódik az ismétlődő havazás, a Tiszántúl keleti részén 5 centiméter feletti hó hullhat.

A hőmérséklet kora délután általában 0 és -4, késő este -3 és -10 Celsius-fok között valószínű. Csütörtökre virradóan -7, -17 fokig csökken a hőmérséklet. A vastag hóval borított vidékeken lesz csikorgó hideg - ennek okairól itt olvashat.

Egy keletre mozgó magassági hideg légörvény és egy szintén keletre helyeződő mediterrán ciklon alakítja Magyarország időjárását. Emiatt ismét egyre hidegebb levegő áramlik az ország fölé. Az időjárás-érzékenyek hidegfront jellegű hatásra számítsanak, migrénnel, szédüléssel. Ilyenkor erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, hosszabbá válhat a reakcióidő.