Törésvonalon van egy japán atomerőmű

Vágólapra másolva!
Aktív törésvonalat talált a curugai atomerőmű alatt a japán atomenergetikai hatóság, ezért várhatóan nem engedélyezi a létesítmény újraindítását. A több mint negyven éves reaktort valószínűleg le kell bontani.
Vágólapra másolva!

A törésvonal közvetlenül az erőmű kettes reaktora alatt helyezkedik el a hatóság múlt hónapban végzett helyszíni felmérései szerint - jelentette kedden az NHK japán tévécsatorna, ez pedig jelentős kockázat földrengés esetén. Az erőmű körzetében 160 törésvonal húzódik (a helyszín itt van a Google térképén, illetve itt a térkép a törésvonalakról).

Emiatt vélhetően le kell majd bontani a létesítményt - értesült kedden a Nihon Keidzai Simbun üzleti napilap. A reaktorokat a 2011 márciusi fukusimai nukleáris baleset után állították le. A japán kormány irányelvei tiltják, hogy aktív törésvonal felett épüljön atomerőmű a szigetországban. A curugai erőművet üzemeltető Japan Atomic Power cég további méréseket készül végezni a területen, hogy megtámadja az atomenergetikai hatóság vizsgálatának eredményeit, ezen erőfeszítése ugyanakkor nagy valószínűséggel nem fog sikerrel járni a lap szerint.

Az erőmű újraindításának esélyeit csökkenti az is, hogy az egyes reaktor idén volt 42 éves. Korábban a hatóság közölte, hogy nem engedélyezi 40 évesnél idősebb nukleáris létesítmények újraindítását. A Nihon Keidzai Simbun úgy értesült, hogy a leszerelés az anyagi csőd szélére sodorhatja az üzemeltetőt, ezért a gazdasági, ipari és kereskedelmi minisztérium egyeztetésekbe kezdett a vállalat megmentéséről.

A japán atomenergetikai hatóság (NRA) szakemberei további öt atomerőműnél végeznek geológiai vizsgálatokat. A fukusimai katasztrófa után két kivétellel az összes reaktort lekapcsolták, így az ország több tízmilliárd jent volt kénytelen olajra, szénre és földgázra fordítani a hőerőművek működtetéséhez. "Nem engedélyezzük törésvonalon fekvő erőművek újraindítását" - mondta az Asahi Simbun napilapnak a NRA elnöke, Sunicsi Tanaka.