Műhold követi a kínai természetrombolást

Vágólapra másolva!
Elkészítette és visszaküldte első "tiszta, összefüggő és informatív" felvételét a Földről Kína első környezetvédelmi célokat szolgáló műholdradarja (SAR). Kínának már van két optikai műholdja is a természeti katasztrófák követésére.
Vágólapra másolva!

A műholdat november 19-én bocsátották fel, és vasárnap sikeres radarfelvételt készített a közép-kínai Honan tartomány székhelyéről, Csengcsou városról - tájékoztatott közleményében a nemzetvédelem tudományos, technológiai és ipari főhivatala. A fényképet a Föld-megfigyelő tudományos központba továbbították.

Forrás: CCTV
Így néz ki az űrből Csengcsou a felvételen

A legutóbb felbocsátott műholddal Kína 2003-ban indított programja teljesült be, amelynek az volt a célja, hogy egy környezetvédelmi célú megfigyeléseket végző műholdcsoportot alakítsanak ki a világűrben. A műholdradar két optikai műholdhoz csatlakozott, amelyeket még 2008 szeptemberében bocsátottak fel.

Az űreszközök együttes feladata a természeti katasztrófák okozta következmények értékelése, valamint elősegítik a segélyre és újjáépítésre szoruló térségek feltérképezését. Ezentúl napi 24 órában lehetővé teszik az ökológiai változások, a környezetszennyezés nyomon követését, illetve előrejelzését.

Kína az utóbbi évtizedek elképesztő fejlődéséért súlyos környezeti árat fizet: például nincs olyan nagyváros, amelyben ne lenne jelentősen több szálló por a levegőben a még egészségesnél. Kína most már szinte ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki egy főre számítva, mint az Európai Unió, főleg a szénalapú áramtermelés miatt.