Piros riasztás Baranyában, narancssárga Somogyban

Vágólapra másolva!
Kilenc kistérségre hófúvás miatt adták ki a legmagasabb fokú riasztást. A viharos erejű - 70 km/h-t is meghaladó - szél félméteres hótorlaszokat is képezhet.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és szigetvári kistérségben kellett riasztást elrendelni. Ezeken a helyeken a viharos erejű - 70 km/h-t is meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívják, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat, és készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben.

A Dél-Dunántúl után fokozatosan kelet felé halad, és a Dél-Alföldre érkezik az intenzív havazás szombaton a nap folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. Várhatóan az ország déli megyéiben (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) 10-20 centiméter friss hó esik a nap folyamán, a déli országhatár mentén akár 30 centiméter is hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész felé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések ereje az országban jellemzően meghaladja az óránkénti 50 kilométert, de a legerősebb lökések 60-70 kilométer körül várhatók. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél jelentős hóakadályokat is emelhet. A megerősödő szél a hóval borított tájakon máshol is hordja majd a havat. Szombatról vasárnapra virradóra fokozatosan a Tiszántúlra helyeződik át a havazás.