Vágólapra másolva!
Hamisítatlan téli idő lesz a hétvégén, mert mediterrán ciklon éri el délnyugat felől az országot. Többfelé várható havazás, eleinte még főként délen, majd az ország más részein is. Síkvidéken is megmarad végre a hó, beindulhatnak a sípályák.
Vágólapra másolva!

Aki csak teheti, sétáljon nagyokat a hóesésben, a téli sportok kedvelői itthon is felcsatolhatják a sítalpakat, elővehetik a szánkókat. Megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél, amely hófúvásokat okozhat. Bár az ilyenkor megszokottnál hidegebb időre számíthatunk, hőmérsékleti rekordok megdőlése nem valószínű. Az erős szél miatt több fokkal még fagyosabbnak tűnik a levegő.

Nappal is mínuszok lesznek szombattól

Pénteken nagyrészt napos időre lehet számítani, csak az északkeleti, keleti határvidéken lesz több felhő, ott fordulhat elő egy-egy hózápor. Késő délután nyugat felől növekedni kezd a fátyolfelhőzet. Helyenként megélénkül kezdetben az északnyugati, majd a délire forduló szél. A hőmérséklet hajnalban általában -3 és -8 fok között alakul, de a havas, derült, szélvédett helyeken -10 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között várható.

Forrás: Erbeszkorn Tamás
Mátraszentistvánon 25-27, Kékestetőn 25 centiméteres a hó csütörtökön (a fotón a mátraszentistváni sípark)

Szombaton túlnyomóan borult idő lesz. Délnyugat, nyugat felől egyre többfelé várható havazás, délen jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az északkeleti szél megerősödik, nyugaton viharossá fokozódik, ami hófúvást okozhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke többnyire -3, -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -4 fok között alakul.

Vasárnap is borult idő várható, sokfelé havazással. Az erős, a Nyugat-Dunántúlon viharos északi szél hófúvást okoz. A hőmérséklet hajnalban -1, -6, délután 0, -5 fok között alakul.

Hétfőn is marad a fagyos idő. Nyugat felől átmenetileg felszakadozik a felhőzet, néhány órára a nap is kisüthet. Havazás eleinte keleten, majd délután nyugaton várható. Itt-ott megélénkül a délnyugatira forduló szél. Hajnalra többnyire -4, -14 fokig hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, -5 fok között alakul.

Aki síelni indul, vigyen hóláncot

A környező országokban is az átvonuló mediterrán ciklon lesz meghatározó. Havazásra, igazi téli időre kell számítani, hólánc nélkül veszélyes útnak indulni. Legtöbb hó Szlovénia és Horvátország hegyvidéki területein eshet, ott az 50 centimétert is meghaladja sokfelé a friss hó vastagsága. A havazást kísérő hófúvások másutt is komoly fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben.

Egyre inkább hidegfrontokkal járó tünetek megjelenésére kell számítani, amint a melegfront hatás után hidegebb levegő érkezik a ciklon hátoldalán. A fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak mindenképpen lehetnek légköri okai. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő tovább növeli a balesetveszélyt a téli útviszonyok mellett.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hét végén beköszöntött a tél. Több fokkal gyengült a nappali felmelegedés és az időkép is változékonyan alakult. Múlt szombaton és e hét hétfőjén a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, csak helyenként fordult elő csapadék.

Ugyanakkor vasárnap és kedden többnyire erősen felhős volt az ég, és több helyről jelentettek csapadékot, vasárnap keleten eső, másutt eső, havas eső, havazás egyaránt kialakult, kedden már a havazás volt túlsúlyban. A hőmérséklet csúcsértéke általában -1 és +6 fok között változott. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kevésbé felhős napokon +1, -7, a felhősebb napokon -3, +4 fok között volt.