Még hidegebbnek tűnik az idő

Vágólapra másolva!
A Tiszántúlon is havazni fog az eső helyett. Riasztást adtak ki a viharos északi szél miatt. A felhők nyugat felől szakadoznak fel, a Dunántúlon élők néhány órás napsütésre számíthatnak. 
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb területen váltja fel havazás az esőt a Tiszántúlon is. Alkalmanként estig még havazni fog a Dunától keletre, és ott havas esőre is számítani kell. Mivel fokozatosan 0 fok fölé melegszik a levegő, a hó már sehol sem marad meg a síkvidéken.

A viharos széllökések miatt összesen harminchárom kistérségre adott ki első szintű (sárga) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északnyugati, északi irányú szelet többször kísérik 60-75 kilométer/órás széllökések a Dunántúl keleti és északnyugati részén, a Duna vonalán, továbbá Borsod északkeleti részében és Szabolcs megyében.

Eközben felszakadozik, csökken a felhőzet nyugat felől. A Dunántúlon néhány órára kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 2, 5 Celsius-fok között alakul kora délután. A széllökések miatt három-négy fokkal hidegebbnek tűnik az idő annál, mint amennyit a hőmérők mutatnak.

A széllökések kora esti óráktól kezdenek elcsitulni. Egész nap hóátfúvásokra kell számítani 300-400 méteres magasság felett a Dunántúli-középhegységben, főleg a Bakonyban és a Mecsekben. Késő estére Késő este +1, -4 fokig hűl a levegő. A hét második felére ideér az igazi tél -részleteket korábbi hírünkben olvashat.

A hidegfrontokkal együtt járó tünetekre kell számítani, mert a magasban hidegebb légtömegek érkeznek Magyarország fölé. Sokaknál a fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozott lesz a görcshajlam, gyakoriak lehetnek a reumás fájdalmak.

Ónos eső lehet kedd reggel

Kedden erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Többfelé várható csapadék: északkeleten havazás, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. Délnyugaton reggel ónos eső is lehet. A déli szél megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -1, -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +5 fok között alakul.