Kemény fagyok jönnek Mikulásra

időjárás, hó, havazás, első hó, mecsek
Vágólapra másolva!
Havazni fog hétfő estig a Tiszántúlon, kedd délutántól pedig az ország nagy részén hóra vált az eső és a havas eső. Pár fokkal hidegebb lesz a héten a sokévi átlagnál. Kedden még olvadni fog a hó, utána jön a téli hideg.
Vágólapra másolva!

"Összefüggő hóréteg alakul ki a héten a Dél-Alföldön és az ország délnyugati részén, ha minden a számítások szerint történik" - mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak. Hétfő délután egyre inkább havazásra vált át az eső és a havas eső a Tiszántúlon is, viszont a hó még sehol sem marad meg.

Forrás: OMSZ
Így alakul a havazás kedden este, a legtöbb csapadékot sárga szín jelöli

Kedden a déli óráktól kezd megint esni. Előbb esőre, havas esőre kell számítani délen, illetve havazásra északon és északkeleten. Ahogy a csapadék átvonul az országon, késő délutántól és estétől egyre inkább havazni fog délnyugaton és délen is. Budapest határeset, a fővárosban havas eső és hó is lehet kedd este és éjszaka.

Kedden éjfélig hófoltok, hólepel alakul ki, de maximum 5 centiméternyi hó hull 200-250 méteres magasság alatt. Magasabban ennél több is hullhat. Mivel még fagypont fölött lesz a hőmérséklet, a hó olvadni fog.

Csütörtökre kisüt a nap

Szerdán is több helyen esik majd havas eső és hó, ez utóbbira főleg keleten kell számítani. Eközben a Dunántúlon helyenként felszakadozik a felhőréteg. A legtöbb napsütés csütörtökön lesz. Pénteken délelőtt is kevés felhő lesz az égen, majd ismét beborul, de estig nem kell csapadékra számítani.

"Pár fokkal a sokévi átlag alatt alakul a hőmérséklet a héten. Csütörtöktől lesz határozottan hidegebb. Ahol megmarad a hó, keményebb éjszakai fagyok lesznek" - mondta Gaál Áron. A lehűlésre jellemző, hogy kedden hajnalban mínusz 1, mínusz 6 fokig csökken a hőmérséklet. Szerdán kora reggel plusz 2, mínusz 3 fokra, csütörtökön és pénteken hajnalban már mínusz 2, mínusz 10 fokra kell számítani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Leesett az első hó a budai hegyekben. További havas képekért kattintson a fotóra!

Fagyosabbnak tűnik az idő a szél miatt

Több fokkal hidegebbnek tűnik a hőmérséklet, mert hétfő estig viharos, 60-75 kilométer/órás lökésekkel fúj az északi, északnyugati szél. Kedden élénk déli szél, szerdán északi, csütörtökön pedig északnyugati szél fog fújni. Pénteken ismét délire fordul és többfelé megélénkül a szél.

A hétvégén valószínűleg újabb hófelhők érkeznek. Azt még nem tudni, hogy mennyi csapadékra kell számítani, de mindenképpen változatos lesz az időjárás. Addig is a hidegfrontokkal együtt járó tünetekre számítsanak az időjárás-érzékenyek, mert a magasban folyamatosan hidegebb légtömegek érkeznek Magyarország fölé. Sokaknak megfájdulhat a fejük, ingadozhat a vérnyomás. Fokozódhat a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak.

Csak Dél-Európában marad a meleg

Európa nagy részének időjárását többközéppontú ciklon alakítja - ezért érkezett meg a tél Magyarországra is. Az alacsony légnyomású rendszerben általában erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a havas eső vagy hull a hó. Észak-Európában már nappal sincs mínusz 10 foknál melegebb, a sarkkörtől északra mínusz 20 fokokat mérnek. Kora délutánonként csak a Madrid-Róma-Belgrád vonaltól délre emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További havas képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Budapesten is fagy lesz csütörtökön és pénteken. További havas képekért kattintson a fotóra!