Nem elég jók az európai atomerőművek

Vágólapra másolva!
Súlyos hiányosságokat tárt fel az Európai Unióban működő atomerőművekben elvégzett stresszteszt. A célzott biztonsági felülvizsgálatot a fukusimai atomkatasztrófa miatt rendelték el még tavaly. "Gyakorlatilag valamennyi atomerőmű biztonságán javítani kell" - idézett a Die Welt az Európai Bizottság (EB) jövő szerdán nyilvánosságra kerülő jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat összesen több száz hiányosságot mutatott ki, ezek kiküszöbölésére 10 és 25 milliárd euró közötti összeget kell fordítani. A legtöbb problémát a franciaországi létesítményeknél tapasztalták. Az 1986-os csernobili atombaleset után Európában szigorították az atomerőművek biztonsági előírásait, ezeket azonban huszonhat év alatt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni - állapítja meg a bizottsági jelentés, amelyet a Die Welt ismertetett több mint egy héttel a hivatalos megjelenése előtt.

Az EU területén összesen 68 atomerőmű üzemel. A német lap hangsúlyozza, hogy a végső jelentés mindössze 24 átvizsgálásán alapul. Az EU energiaügyi biztosa, Günther Oettinger áprilisban jelentette be, hogy az eredetileg júniusban nyilvánosságra hozandó jelentés eredményeit csak ősszel teszik közzé. Ennek oka az, hogy a stresszteszt elégtelenül zajlott: Németországban és Franciaországban is csak néhány létesítményt vizsgáltak felül.

Végül a vitatott létesítmények közül a csehországi Temelín és a francia Fessenheim atomerőműveit is meglátogathatták a külföldi szakértők. Ez utóbbi Franciaország legrégebbi nukleáris erőműve. Eredetileg a Richer-skála szerint 6,7-es földrengésre méretezték, a felülvizsgálat során arra jutottak, hogy újra kell értékelni a biztonságosságát 7,2-es rengés esetére. A Die Welt értesülései szerint Oettinger szeretné tovább szigorítani a nukleáris biztonsági szabályozást az EU-ban.

A paksi atomerőműben a magyar Országos Atomenergia Hivatal 2011-ben végzett biztonsági ellenőrzést az EB kritériumai alapján, majd 2012 tavaszán nemzetközi felülvizsgálatot tartottak uniós szakértőkkel. Az erről készült jelentés szerint súlyos baleset esetén radioaktív anyagokat kellene a szabadba engedni Pakson, hogy megvédjék a reaktorok épületét a túlnyomástól. Ezért további biztonságnövelésre van szükség a magyar erőműben. A Paksi Atomerőmű Zrt. szóvivője májusban azt mondta, hogy a jelentésben is támogatott intézkedéseket az erőmű a most futó biztonságnövelő projektjével valósítja meg.