Marad még a nyár a hétvégén

Vágólapra másolva!
Tíz fokkal lesz hidegebb pénteken az Alpokalján, mint Békésben, a hétvégén is keleten lesz strandidő. A dunántúli lehűlést az okozza, hogy benyúlik Nyugat-Magyarország fölé az országtól nyugatra hullámzó frontrendszer felhőzete.
Vágólapra másolva!

Pénteken sok lesz a napsütés az ország nagy részén, csak átmeneti felhősödésre kell számítani. A Nyugat-Dunántúlon viszont megvastagszik a felhőzet, és ott a nap folyamán már eső, zápor is valószínű. Délnyugaton estefelé néhol zivatar is lehet. Napközben időnként megerősödik az északira forduló szél a Kisalföldön, a Bakonyban és az Alpokalján. Másutt a délkeleti szelet kísérik élénk lökések.

Általában 28, 34 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, az Alpokalján és a Kisalföldön viszont 25 fok alatt is valószínű. Szombathelyen mindössze 23 fokig melegszik kora délutánra a levegő, míg Szegeden 32, Pécsen és Budapesten 33 fok lesz a csúcshőmérséklet. Késő este 16 és 24 fok közötti alakul a hőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 22, a Velencei-tó Agárdnál 21,5 fokos.

A dunántúli lehűlést az okozza, hogy benyúlik Nyugat-Magyarország fölé az országtól nyugatra hullámzó frontrendszer felhőzete. A gyenge fronthatás fejfájást, szédülést, vérnyomás-ingadozást okozhat. Másutt marad a száraz, meleg levegő. Az UV-B sugárzás főleg keleten lesz erős, a déli órákban érdemes elkerülni a tűző napsütést.

Keleten lesz inkább strandidő

Szombaton keleten fátyolfelhős, jobbára napos idő várható. Nyugaton viszont gyakran erősen felhős idő lesz, szórványos esővel, záporesővel. A középső országrészben is elered helyenként az eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Időnként megélénkül a Dunántúlon az északi, másutt a délkeleti szél. Hajnalra általában 12, 17 fokra hűl a levegő. 19, 27 fok lesz a Dunántúlon a legmagasabb nappali hőmérséklet, máshol többnyire 28 és 34 fok között alakul.

Vasárnap az ország legnagyobb részén túlnyomóan napos, fátyolfelhős, csapadékmentes időre lehet számítani. Záporeső inkább csak a nyugati határ közelében fordulhat elő elvétve. Az északkeleti szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 10, 16, délután általában 28, 33 fok között alakul. A nyugati határnál néhány fokkal hűvösebb is lehet.