Nem jön még a hideg a hétvégén

Szőlő, bor, olcsó bor, kannás bor, Kiskőrös, fagykár, Kiskunság, István Borház, import, olasz bor
Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén sem lesz még őszies az idő, sőt kimondottan meleg idő várható az ország keleti felén. Érdemes strandolást, kirándulást tervezni. Az ország nyugati vidékein viszont nem lesz ilyen idilli a helyzet.
Vágólapra másolva!

Benyúlhat Nyugat-Magyarország fölé az országtól nyugatra hullámzó frontrendszer felhőzete, így a szabadtéri programokat helyenként megzavarhatja a záporeső, itt-ott a zivatar. A következő napokban gyengül a Skandiváviától az Alpokon át a Földközi-tengerig húzódó frontrendszer északi szakasza. Szombaton a hazánktól északnyugatra lévő országokban is előfordul szórványosan csapadék. Vasárnap inkább tőlünk nyugatra, délnyugatra várható többfelé eső, záporeső, zivatar. Ugyanakkor például Romániában hétágra süt majd a nap.

Pénteken Magyarország nagy részén folytatódik napos, csapadékmentes idő. A Dunántúlon viszont lesznek felhős területek, a nyugati határszélen akár hosszantartó erősen felhős időszakok is. A délutáni órákban az Alpokalján, az Őrségben itt-ott zápor, esetleg zivatar is lehet. Megerősödik a Kisalföldön, a Bakonyban és az Alpokalján északnyugatira forduló szél, másutt időnként megélénkülő délkeleti szél várható. Általában 29, 34 fok közé melegszik kora délutánra a levegő, de nyugaton, északnyugaton hűvösebb időre kell számítani.

Szombaton keleten fátyolfelfelhős, napos, nyugaton a több órás napsütés mellett helyenként erősebben felhős idő várható. Nyugaton elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29, 34 fok között alakul, de az Alpokalján ennél több fokkal hűvösebb idő várható.

Vasárnap Magyarország legnagyobb részén túlnyomóan napos, fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható, ugyanakkor a Dunántúl nyugati felén több lesz a felhő, és ott egy-egy zápor előfordulhat. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 9, 16, délután általában 26, 33 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb.

Meleg idő, rekordok nélkül

Pénteken a nyugati országrészben gyenge hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Hosszabbá válhat a reakcióidő. Erősödhetnek a reumatikus panaszok. Tovább melegszik az idő, de az eddigi hőmérsékleti rekordok várhatóan nem dőlnek meg.

Országos hőmérsékleti rekordok
HidegrekordMelegrekord
Augusztus 30.2,1 fok: Zabar, 200138,2 fok: Debrecen, 1992

Augusztus 31.

2,6 fok: Zabar, 200137,1 fok: Tiszakécske, 1992
Szeptember 1.-1,9 fok: Orosháza, 192334,5 fok: Kistelek, 1994
Szeptember 2.1,3 fok: Kecskemét, 194134,8 fok: Mezőhegyes, 1994


Hőmérsékleti rekordok Budapesten
HidegrekordMelegrekord
Augusztus 30.7,0 fok: XII. kerület, Széchenyi-hegy, 199535,7 fok: II. kerület, belterület, 1992
Augusztus 31.6,2 fok: XI. kerület, Örsöd, 198134,4 fok: II. kerület, belterület, 1942
Szeptember 1.7,0 fok: XVIII. kerület, Ferihegy 198634,1 fok: II. kerület, belterület, 1942
Szeptember 2.6,4 fok: Pestszentlőrinc 1959 34,3 fok: II. kerület, belterület, 1929


Ezért dőlt meg a hidegrekord Zabaron
A múlt szombaton még túlnyomóan napos, száraz idő volt. Tovább tartott a kánikulai meleg, a legmagasabb nappali hőmérséklet még elérte a 31, 39 fokot. Az idei nyár harmadik keményebb hőhullámának egy erős hidegfront vetett véget vasárnap estétől, amely mögött viharos széllökésekkel 10-15 fokkal hűvösebb légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét. Ez lehetőséget teremtett az erősebb éjszakai lehűlésnek, amely keddre virradó éjszaka be is következett egy hidegrekorddal fűszerezve a meteorológiai szempontból egyre népszerűbb Zabar településen.

Mi járulhatott hozzá az 1,7 fokos, "csípős" reggelhez? Az elsődleges ok maga a jelentős lehűlés, tehát az ország más területein is bőven 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ez egyébként nyár végén a hosszabbodó éjszakák miatt egyáltalán nem rendkívüli, mostanában hozzá kell szokni a nagy napi hőingáshoz, ami akár a 20 fokot is meghaladhatja.

Ha egy település völgyben helyezkedik el,, akkor a lehűlés mértéke rekordot is elérhet. A fizikai magyarázat egyszerű. A völgyet körülvevő dombok vagy kisebb hegyvonulatok lejtőiről az éjszaka lehűlt levegő "lecsúszik" a völgykatlanba, és összegyűlve fokozza a hőmérséklet csökkenését. Ezért fagyzugos település Zabar (a szakkifejezés szeptember végétől október elejétől már egyre gyakrabban hangozhat majd el az időjárás-jelentésekben).

Az átvonult hidegfront egyébként sok csapadékot nem hozott. A lehullott csapadékmennyisége a csapadéknyom és 8 mm között változott. Hétfőn az ország nagy részén sütött a nap, csak keleten volt eleinte több a felhő, és ott néhol zápor, zivatar még előfordult. Kedden, illetve szerdán napos idő volt a jellemző, de helyenként megnövekedett a felhőzet és szerdán északon néhol zápor is kialakult. Fokozatosan erősödött a nappali felmelegedés, de éjszakánként erősen lehűlt a levegő, például kedden Zabaron a hajnali órákban csak 2 fokot mértek.