Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen kevés jég az Északi-sarkvidéken, mint most. Két hét van hátra az olvadási szezonból. Megmutatjuk, mennyi jég vált vízzé az utóbbi évtizedben a sarkon, és azt is, mi ebben az egészben az üzlet. Kattintson az infografikára!
Vágólapra másolva!

Kattintson a képre a teljes infografikáért!

Egyetlen nap alatt 4,1 négyzetkilométerrel zsugorodott augusztus 26-án az Északi-sarkvidék jégmezeje. Ezzel a jég kiterjedése minden eddigi negatív rekordot megdöntött, utoljára 2007 nyarán olvadt ilyen ütemben. A gyors olvadást egyaránt megerősítik az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC), a Japán Űrügynökség és több norvégiai, dániai és nagy-britanniai sarkkutató intézet mérései.

Körülbelül két hét van hátra az idei olvadási szezonból, mielőtt a víz jéggé fagyna vissza az Arktiszon. Az NSIDC igazgatója, Mark Serreze szerint 2007-ben az időjárás jelentősen gyorsította az olvadást, ezért következett be az akkori negatív rekord. Most viszont semmi különös nem történt a sarkvidéki nyáron meteorológiai szempontból, ezért a kutatók többsége a hosszú távon ható klímaváltozásnak tulajdonítja a történéseket.

2004 óta 5460 köbkilométer vizet veszített az Északi-sarkvidék, ennyi víz már biztosan nem fagy jéggé az elkövetkezendő teleken. Az óriási mennyiségre jellemző, hogy a Balatonban körülbelül 2 köbkilométer víz van, míg Magyarország 118 köbkilométerrel gazdálkodik. Infografikánk azt is megmutatja, hogy az új hajózási útvonalak megnyitása valószínűleg csak az első fejezet lesz az Arktisz óriási természeti erőforrásaiért folyó versenyben.