Jól jön a hurrikán az USA éléskamrájának

izsák, isaac, hurrikán, kuba
Vágólapra másolva!
Nem használ a rengeteg eső az aszály miatt tönkrement kukoricának, de enyhíti a katasztrófát. Változó viszont, hogy hol mennyi csapadék várható, a konkrét mennyiségek attól függnek, merre és milyen sebességgel mozog a trópusi ciklon az USA belső területein.
Vágólapra másolva!

Felhőszakadásszerű esőzést hoz az Isaac hurrikán az aszály sújtotta közép-nyugati államoknak az USA-ban. A szárazság jórészt tönkretette a termést a kukoricaövezetnek is nevezett, mezőgazdasági szempontból kiemelten fontos régióban. Ugyan a csapadék mennyisége fokozatosan csökken, ahogy az Isaac elhagyja a Mexikói-öböl partvidékét, de több száz kilométerrel északabbra is lesz eső - írja az Accuweather időjárás-előrejelző portál híroldala.

A csapadék már biztosan nem használ az idei termésnek, viszont vízrajzi szempontból jól jön, mert kissé helyrebillen a talaj vízháztartása a kukoricaövezetben. Változó viszont, hogy hol mennyi csapadék várható, a konkrét mennyiségek attól függnek, merre és milyen sebességgel mozog a trópusi ciklon az USA belső területein. Mindenesetre több tíz milliméter csapadékra lehet számítani az Accuweather meteorológusa, Brett Anderson szerint.

Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Ilyen a termés az USA legnagyobb kukoricatermesztő államaiban

Az is előfordulhat, hogy az Isaac mozgását akadályozni fogja az Egyesült Államok északi része fölött kialakuló magasnyomás, azaz anticiklon. Emiatt a trópusi ciklon csapadéka inkább nyugaton fog lehullni, ebből pedig Texas északkeleti vidékei, Oklahoma és Kansas keleti területei részesülhetnek.

Az aszály egyetlen hónap alatt az amerikai kukoricatermés hatodát tette tönkre. A közép-nyugati államokban a termesztők akkora térségen hagytak fel az idénre a műveléssel, mint Belgium és Luxemburg együttes területe. Az Egyesült Államokban 56 éve nem volt ilyen szélsőséges szárazság.

Mivel a világ legnagyobb gabonaexportőre éppen az USA, a terméskiesés miatt drágul a világpiacon a kukorica és a szója. Az emelkedő takarmányárak miatt drágul a sertés- és a marhahús is. A szárazság az egész északi féltekén súlyosan károsította a kukoricatermést a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) elemzése szerint. Ezért a 2012/2013-as idényben 4 százalékkal maradhat el a globális betakarítás tavalyhoz képest. Bár Brazíliában, Argentínában és Dél-Afrikában igen jónak ígérkezik a termés, még jó néhány hónap van hátra a betakarításig.