Vágólapra másolva!
Először ismerte el az orosz kormány, hogy az olcsó palagáz miatt a Gazprom nehezebben adhatja el a gázt Európában. A palagáz a kőzetrétegek repesztésével felszabaduló földgáz; az eljárásnak számos környezeti kockázata van az ivóvízbázis elszennyezésétől kezdve a légszennyezésig.
Vágólapra másolva!

Elismerte az orosz kormány, hogy a Gazpromnak eladási nehézségei adódhatnak Európában az olcsó palagáz miatt. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium tisztviselői szerint az Egyesült Államokban és más országokban zajló "palagáz-forradalom" és az azonnali ügyletek növekedése miatt a Gazpromnak tisztáznia kell beruházásai hatékonyságát - írja a Finmarket orosz üzleti oldal.

Attól tartanak, hogy emiatt az orosz állami gázmonopólium nem tudja majd tartani a magas árakat, amelyeken megkötötték a hosszú távú szerződéseket az európai országoknak szállítandó gázról. Az európai földgázkereskedők 1000 köbméter gázért körülbelül 320 dollárt kérnek az azonnali ügyletek piacán. Ezzel szemben az orosz gázcég ezer köbméterenkénti 400-450 dollárt kötött ki hosszú távú szerződéseiben.

Forrás: USA energiaügyi minisztériuma
Forrás: USA energiaügyi minisztériuma

Ismert palagáz-lelőhelyek

A Gazprom részesedése az európai piacból már eddig is csökkent, és hosszú távon az exportbevételekből származó haszna is kevesebb lehet. A Finmarket üzleti hír- és elemző oldal egy kormányzati, tárcaközi tanácskozásról készített elemzést ismertet, amely szerint Moszkvában 2016-ot tartják fordulópontnak. Akkorra várható, hogy az Egyesült Államokban befejeződnek az olcsó palagáz exportját lehetővé tevő beruházások.

A palagáz-kitermelés széles körű elterjedését a módszer környezeti kockázatai akadályozzák. Az Egyesült Államokban számos olyan településen vált ihatatlanná az ivóvíz, amelynek a közelében palagáz-fúrótorony üzemel, és a környéken lakók fejfájásra, ájulásra panaszkodnak. Hat szövetségi államban több mint ezer esetben számoltak be a vízbázisok elszennyeződéséről a fúrások környékén. New Jersey államban emiatt be is tiltották az eljárást.