Megdőlt az országos napi melegrekord

Vágólapra másolva!
Pénteken 40 foknál is melegebb volt, így megdőlt az országos napi melegrekord - közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Baján 40,4 fokot mértek, ez több mint egy fokkal magasabb, mint az eddigi, 2007-es napi csúcs.
Vágólapra másolva!

Mostanáig augusztus 24-én 2007-ben volt a legmelegebb. Akkor Túrkevén 39 Celsius-fokot mértek. Most ennél több mint egy fokkal melegebb volt Baján, ahol 40,4 fokot mértek.

Budapesten 1918-ban volt a legmelegebb augusztus 24-én. Akkor 34,3 fokot mértek. Jenki Szilvia azt mondta: ennél a fővárosi maximum most 2 tizedfokkal kevesebb volt, így ez a napi rekord továbbra is érvényes.

Pénteken a meteorológiai szolgálat azt írta: szombatra árnyalatnyit mérséklődik a hőség az északi megyékben, ott a középhőmérséklet 25 fok körül alakul, míg a déli országrészben továbbra is 27 fok felett várható a napi átlaghőmérséklet. A meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére szombatra is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Az ország többi területére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szombaton túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 33 és 39 fok között, északnyugaton 33 fok alatt várható. Szombat estétől ismét északnyugaton, valamint kis valószínűséggel az északi határvidék közelében fordulhat elő néhol zivatar, amelyet viharos, nagyjából óránkénti 60-75 kilométeres erősségű szél és jégeső kísérhet - tették hozzá.

Az országos tiszti főorvos utasítása szerint a hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben.