Ideális lesz az idő a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Mindenütt sok lesz a napsütés a hosszú hétvégén. Erősödő anticiklon határozza meg egész Közép-Európa időjárását. Napozásra, strandolásra, kirándulásra, kertészkedésre, szabadtéri programokra egyaránt alkalmas idő lesz keddig.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet a sokévi átlag felett alakul a melegedő légtömegek miatt. Délutánonként egyre több helyen mérhetnek 30 fok feletti hőmérsékletet, de kissé hűvös éjszakák várhatók. Csapadékra nem kell számítani.

Frontmentes, napsütéses idő

Pénteken napközben azonban fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, ezért továbbra is sok napsütésre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél időnként megélénkül, a Dunántúlon erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. Késő este általában 16, 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton a Dunántúlon nagyrészt derült, napos idő várható, de a középső és a keleti országrészben is sok lesz a napsütés, de ott gomolyfelhők is képződnek. Csapadékra nem számíthatunk. Az északi, északkeleti szél napközben helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában 11, 16 fok között alakul, de északon hűvösebb, a Dunántúlon enyhébb idő is lehet. Délutánra 27, 32 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap már országszerte derült, napos idő lesz csapadék nélkül. Mérsékelt marad a légáramlás. A hőmérséklet minimuma 10, 16, maximuma 28, 33 fok között alakul. A jövő hét elején még melegebb lesz. Augusztus 20-án, hétfőn 32, 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet, míg kedden már 33, 37 fok lesz.

Derült, napos és csapadékmentes idő lesz a nemzeti ünnepen. Kedden viszont északon helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, ott néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Viharos széllökésekre zivatarok környezetében kell számítani.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Nyári meleg, rekordok nélkül

Mivel elkerülnek bennünket a frontok, ezért a légköri változásra érzékenyek nyugodt időszakra számíthatnak. Bár száraz és egyre melegebb légtömegek érkeznek az ország fölé az anticiklon miatt, melegrekord nem várható. Ugyan a nap már nem delel olyan magasan, továbbra is erős az UV-B sugárzás: 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni.

Szubtrópusi levegő biztosítja a strandidőt

Gyakran váltják egymást különböző a légtömegek a mérsékelt éghajlati övezetben, ahol Magyarország is elhelyezkedik. A légtömeg a felettünk elhelyezkedő levegőnek nagyobb területre kiterjedő sajátosságát jelenti. Legfontosabb jellemzője a hőmérséklet, majd a nedvességtartom (száraz, nedves) és egyéb tulajdonságok, mint például a szennyezettség vagy a légkör vastagsága.

Ezeket a sajátosságokat a légkör a vele érintkező felszíntől kapja, tehát például a szaharai homok száraz, de forró légtömeget formál. Idén nyáron Afrika felől már nem egyszer érkeztek ilyen léghullámok Magyarország fölé. Az előttünk álló időszakban is erre számíthatunk.

Ha északnyugatról érkeznek fölénk a légtömegek, akkor általában egy hidegfront átvonulása után lehűlés következik be Magyarországon. Ezekben a napokban azonban a mérsékelt övezetben a sokévi átlagnál melegebb időt okozó, dél felől érkező szubtrópusi, sivatagi légtömeg kényezteti a strandolókat.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hétvégén egy Magyarországtól kissé északkeletre örvénylő hidegcsepp alakította az időjárást, ezért változékony, felhős, az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb idő volt. Többfelé - leginkább északkeleten - alakult ki záporeső, néhol zivatar. A hét elején az északkeleti országrészben többnyire erősen felhős idő volt, 20 fok közeli csúcshőmérséklettel, másutt ugyanakkor már sokat sütött a nap. Éjszakánként erősen lehűlt a levegő, Zabaron keddre virradóan 3,5, szerda hajnalban 4,2 fokot mértek. Ilyen alacsony hőmérsékletet ezeken a napokon még nem regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat.