Nem árasztja el az őserdőt az óriáserőmű

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette egy brazil szövetségi bíróság a Belo Monte, a világ harmadik legnagyobb erőművének építését, mert az építkezés megkezdése előtt nem kérték ki a térségében élő őslakók véleményét.
Vágólapra másolva!

A Belo Monte az Amazonas-menti esőerdő közepén épül, a folyam egyik mellékfolyóján, a Xingun. A tervek szerint a világ harmadik legnagyobb, 11 ezer megawatt energiát termelő erőműve lesz (az első a 20,3 ezer MW-os Három Szoros erőmű Kínában a Jangcén, a második a brazíliai-paraguayi Itaipu 14 ezer MW-tal). Létesítésének költsége 12 milliárd dollár.

Az erőmű az ország energiaszükségletének 11 százalékát fogja megtermelni. Első turbináját 2015-ben, az utolsót 2019-ben helyeznék üzembe. Az erőműépítést elítéli több környezetvédő szervezet, illetve az őslakosok védelmében fellépő emberjogi aktivisták. Szerintük a létesítmény tönkre fogja tenni az esőerdő élővilágát és 40 ezer ember megélhetését, akiknek mintegy 500 négyzetkilométernyi lakóterületét fogják elárasztani.

A szövetségi kormány azzal érvel, hogy az erőmű tiszta, megújuló energiát termel, és segít majd fellendíteni az ország gazdaságát. Brazíliaváros 1,2 milliárd dollárt szán az erőmű negatív hatásainak csillapítására.

Az építkezést 2005-ben hagyta jóvá a parlament, de "a törvényekkel ellentétben nem előzetes hatásvizsgálatot követelt, hanem utólagost" - olvasható a felfüggesztésről döntő bíró, Souza Prudente indoklásában. Egy igazságügyi forrás szerint csak azután folytatódhat az építkezés, ha a törvényhozás meghallgatta az indiánok képviselőit. Hozzátette azonban, hogy a kivitelező Norte Energia konzorcium valószínűleg megfellebbezi a bírósági döntést.